eur:
385.9
usd:
355.02
bux:
68874.98
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Navracsics: "A Fidesz nem készít alternatív költségvetést, de..."

A polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter szerint hamarabb is el lehetett volna fogni a romák elleni sorozatgyilkosságok gyanúsítottjait. Egyelőre nem tartja időszerűnek a magyar-szlovák államfői találkozót a Köztársasági Elnöki Hivatal. Elektromos autó összeszerelő üzemet létesít Európában az indiai Tata Motors.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter szerint nagyobb odafigyeléssel hamarabb is el lehetett volna fogni a romák elleni sorozatgyilkosságok gyanúsítottjait. Ficsor Ádám az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülése után azt mondta: a szakszolgálatok jó munkát végeztek, a debreceni szál kezelésében viszont komoly hibákat követett el a Nemzetbiztonsági Hivatal, amelynél ennek 2-3 munkatárs esetében fegyelmi vonatkozása is lesz. Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja azt mondta: a hibák hátterében az áll, hogy az NBH-nál nem a szakmai munka, hanem a politikai megrendelések teljesítése volt a középpontban.

Alapjaiban nem változik a 2010-es költségvetés tervezete - mondta a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén hozzátette: a célok a magyar gazdaság helyzetéből szükségszerűen következnek. A miniszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés kiemelt területei közé tartozik a közbiztonság, az egészségügy és a foglalkoztatás; ezeken a területeken az ideihez képest emelkednek az előirányzatok.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az ellenzéki párt nem készít alternatív költségvetést, de több területhez is módosító indítványt nyújt be. Navracsics Tibor azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP támogat majd fideszes javaslatokat az önkormányzatokat érintő költségvetési kérdésekben. A politikus úgy vélte: egy esetleges Fidesz-kormány súlyos örökséget vesz majd át a jelenlegi kabinettől és a szocialistáktól, akik - mint fogalmazott - a választások előtt várhatóan ismét kedvezőbb adatokat közölnek majd a munkanélküliségről és a gazdasági folyamatokról. Navracsics Tibor hangsúlyozta: bárki alakítson kormányt a jövő tavaszi választások után, az új kabinetnek be kell indítani a gazdasági növekedést Magyarországon.

7,4 százalékkal csökkent a GDP az idei II. negyedévben, az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok alapján a bruttó hazai termék 2 százalékkal csökkent a második negyedévben. Júliusban az előzetes adatokhoz képest nagyobb visszaesést mért a KSH a mezőgazdaság, az ipar és a pénzügy területén.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint amíg nem érkezik válasz Pozsonytól az augusztus 21-i incidens után készített diplomáciai jegyzékre, addig nem időszerű tárgyalni Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő találkozójáról. Kumin Ferenc az InfoRádióban azt mondta: nem igaz az a szlovák állítás, hogy a magyar fél lemondta a hétvégére tervezett megbeszélést. A főosztályvezető úgy fogalmazott: egy nem egyeztetett találkozót nem lehet lemondani. Sólyom Lászlótól augusztus 21-én megtagadták a belépést a szlovákiai Révkomáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

Jövőre 10 százalékkal csökkenhet az egyházak költségvetési támogatása - hangzott el a magyarországi történelmi egyházak és Hiller István oktatási és kulturális miniszter találkozója után. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy fogalmazott: csak általánosságban volt módjuk egyeztetni, mert semmiféle írásos anyagot nem kaptak. Hasonlóan nyilatkozott Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Ittzés János, az Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is. Az oktatási tárca közlése szerint a szeptember 22-re tervezett második egyeztetés előtt elküldik a számszerű javaslatokat a történelmi egyházaknak.

Elektromos autó összeszerelő üzemet létesít Európában az indiai Tata Motors. A cég európai központjának vezetője közölte: az évi 5000 autó összeszereléséhez elegendő kapacitással rendelkező üzem a tervek szerint az év végére készül el az Egyesült Királyságban, Spanyolországban vagy Norvégiában. A tájékoztatás szerint a félkész járművek, kerekekkel és belső berendezésekkel együtt érkeznek Indiából, mindössze a villanymotort és az akkumulátorokat kell majd Európában beépíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×