INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szécsényben lesz a magyar-szlovák kormányfői találkozó

InfoRádió / MTI
A Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte az MTI-vel a finn fővárosban Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön.

A szóvivő elmondta, hogy a magyar miniszterelnök szerint a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen. A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

Mint hangsúlyozta: a párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget. Ezt csak úgy lehet elérni, ha a szlovákiai magyarságot és más kisebbségeket sújtó nyelvtörvény visszásságai megszűnnek, valamint nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem - idézte Bajnai Gordon szavait akkor a kormányszóvivő.

Bajnai Gordon augusztus 28-án kezdeményezte az egyeztetést Robert Ficóval, mert a kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott.

Sólyom László példátlannak és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte, hogy augusztus 21-én megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

A szlovák parlament által június 30-án elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is, több helyen ütközik a két ország közötti alapszerződéssel és több nemzetközi szerződéssel - mondta a magyar kormányfő július 1-jén, miután megszavazta a szlovák parlament a jogszabályt.

A címlapról ajánljuk