eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ma nyílik a Velencei Filmfesztivál

Giuseppe Tornatore: Baaria című vígjátékának díszbemutatójával kezdődik ma szerda este a 66. Velencei Filmfesztivál. Európa egyik legrégebbi filmes seregszemléjén szeptember 12-ig tart a versengés az Arany Oroszlánért.

 A többségében amerikai, olasz és francia alkotások mellett német, osztrák, izraeli, egyiptomi, kínai, japán és Sri Lanka-i film is szerepel a Velencei Filmfesztivál 23 nagyjátékfilmet tartalmazó versenyprogramban. A fesztivál egyik visszatérő kedvencének számít a német származású Werner Herzog, aki már két alkotásaival is nyert már Velencében, most pedig Bad Lieutenant című krimijét mutatja be Nicolas Cage-dzsel a főszerepben, aki egy lecsúszott New Orleans-i rendőrt alakít a filmben.

Szintén a Velencei Filmfesztiválon mutatja be legújabb alkotását a botrányokat kiváltó dokumentumfilmjeiről elhíresült Michael Moore, akinek Captialism: A Love Story című filmje a világválsággal, valamint az amerikai gazdaságban végbement változásokkal foglalkozik a Bush- és az Obama-kormányzat működése közti átmeneti időszakban.

A fesztiválon több olyan elsőfilmes is bemutatkozik, aki más területeken vált ismertté: Tom Ford, a Gucci divatház neves dizájnere A single man című alkotásában Colin Firth és Julianne Moore játszák a főszerepeket.

Az ausztrál John Hillcoat, aki Nick Cave és Depeche Mode videóklipek rendezésével szerzett hírnevet magának, most Corman McCarthy Az út című regényének filmváltozatával szerepel a versenyben, amelyben Viggo Mortensen, Charlize Theron és Robert Duvall játsszák a főszerepet. A rendezők közt versenyez Michele Placido, akit a Polip című sorozat Cattani felügyelőjeként ismert meg a magyar közönség, Il grande sogno című filmjében a 60-as évek diáklázadásait dolgozza fel Olaszországban.

Versenyen kívül mutatják be a fesztiválon Oliver Stone régóta várt, South of the Border című alkotását, amelyben hét közép- és dél-amerikai ország vezetőivel, köztük Hugo Chavez venezuelai, Raul Castro kubai és Evo Morales bolíviai elnökkel készített interjúkat, és itt debütál Sylvester Stallone Rambo című filmjének rendezői változata.

Az idei év életműdíjasa John Lasseter animációs filmrendező, a Pixar Stúdió igazgatója. Az elismerés alkalmából a fesztivál keretében retrospektív vetítést rendeznek a stúdió filmjeiből, és bemutatják a Toy Story - Játékháború két részének új, 3-D változatát is.

A fesztivál versenyfilmjei szeptember 12-ig versengenek az Arany Oroszlánért, melynek odaítéléséről az Ang Lee tajvani rendező által vezetett zsűri fog dönteni.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×