eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szlovákok a konfliktus elmélyülésére számítanak

A szlovák közvélemény szinte biztos abban, hogy a Fidesz hatalomra kerülve csak ront majd a két ország viszonyán - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész. Az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa arról is beszélt, hogy Szlovákiában a jelek szerint Robert Fico kormányfő pártja, a Smer megőrizheti befolyását a választások után.

Egyre veszít erejéből a Magyar Koalíció Pártja Szlovákiában, és ez a megyei választások eredményében is megmutatkozik majd. Nyitra megyében például, ahol 30 százalékos támogatásra számíthatnak, ezzel a legerősebb politikai erőt jelentik, és ahol korábban mesterségesen hoztak létre szlovák többséget, azok a szlovák pártok, amelyek a parlamentben "tüzet okádnak egymásra", szoros együttműködést alakítottak ki a magyar erőkkel szemben, csak azért, hogy megakadályozzák hatalomra kerülésüket - mondta az InfoRádióban a Kisebbségkutató Intézet főmunkatársa.

Szarka László hozzátette: erre számíthatnak a magyarok Nagyszombat megyében is. Talán Kassán sikerül a magyaroknak partnert találni a szlovákokban.

A kutató szerint a Fico vezette Smer ismét többséget szerezhet a következő parlamenti választásokon, ehhez pedig segítséget jelent számukra a jelenlegi, szlovák-magyar konfliktus, amelynek fenntartása a politikai erő érdeke. Mivel a magyarországi kormány már nem elég erős ahhoz, hogy kezelje a konfliktust, ezért várhatóan a következő választásokig fennmarad az.

Megoszlanak azonban a vélemények arról, milyen hatása lesz annak, ha a Fidesz alakít kormányt. A szlovák közvélemény szerint a magyar jobboldali párt csak olajt önt majd a tűzre, de Szarka László szerint igazuk lehet azoknak is, akik szerint a jelenleginél már nem lehet rosszabb a helyzet, a nyílt beszéd, a probléma kimondása pedig a megoldás felé vezethet. Szlovákia számára így egyértelmű lehet, hogy Magyarországnak nem áll érdekében a nemzetegyesítésnek azt a vízióját beteljesíteni, amitől a szlovákok félnek.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×