eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

6,5 milliárd forint többletköltséget jelent a 4-es metró a fővárosnak

A fővárosnak mintegy hat és félmilliárd forintos többletterhet jelent majd a 4-es metró további építése, de ez az összeg rendelkezésre áll - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. Mint arról az InfoRádió elsőként beszámolt, az Európai Unió a várt 237 milliárd forint helyett 181 milliárd forint európai támogatást nyújt a 4-es metró első szakaszának építéséhez.

A 4-es metró megvalósítására vonatkozó kohéziós támogatási kérelmek benyújtásakor az illetékesek 353 milliárd forintos költséggel számoltak, amelyből 292 volt az elszámolható projektköltség, mivel ez csak a 2006 decembere utáni kifizetésekre vonatkozott - mondta az InfoRádiónak a főpolgármester-helyettes.

A metró második szakaszának megvalósítására érvényes döntés és banki szerződés is van, illetve már a kormánnyal megállapodtunk - fűzte hozzá Ikvai-Szabó Imre, aki hozzátette: ha a kormány javasolná Brüsszelnek, hogy az unió emelje meg a források korlátját, akkor akár egy rendkívül előnyös megállapodást lehetne kötni a kettes szakasz megépítésére.

A főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy számítások szerint Budapestnek az eredeti tervekhez képest mintegy 6,5 milliárd forintnyi plusz terhet jelent a 4-es metró további építése. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt a pénzt beépítették a jövő évi budapesti költségvetés tartalékába, ezért a metróépítés miatt biztosan nem lesz szükség forrásátcsoportosításra vagy fejlesztések leállítására.

A szabad demokrata politikus elmondta: legkésőbb idén szeptemberben-októberben meg kell állapodni a kormánnyal a második szakasz finanszírozásáról. Ennek kapcsán felmerült az is, hogy a Keleti pályaudvartól folytatódó szakasznál egy-két állomással kevesebbet építenének.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékese tegnap megerősítette az InfoRádiónak, hogy az Európai Unió a vártnál 56 milliárd forinttal kevesebb támogatást ad a 4-es metró első, Kelenföldtől a Keleti pályaudvarig tartó szakaszának megvalósítására.

Szalóki Flórián azt mondta: az összeg azért csökkent, mert az Európai Bizottság a megvizsgált mintegy 50 közbeszerzési eljárás közül 11-et szabálytalannak minősített. A hiányzó pénzt a támogatási szerződés értelmében az államnak és a fővárosnak kell biztosítania.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×