eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megtiltotta a rendőrség a neonáci emlékmenet megtartását - hírösszefoglaló

Megtiltotta a rendőrség a szombatra tervezett neonáci emlékmenet megtartását.A sürgősségi betegellátás hatékonyabb megszervezését sürgeti az Állami Számvevőszék. Előzetes letartóztatásba helyezték a terézvárosi közterület-felügyelet vesztegetéssel gyanúsított vezetőjét. A nap hírösszefoglalója

A BKV vezérigazgatójának menesztését kezdeményezik a fővárosi szocialisták. A budapesti Fidesz-frakció nem támogatja Kocsis István leváltását. Tarlós István, a képviselőcsoport vezetője ezt az InfoRádióban azzal indokolta, hogy még nem zárult le a vizsgálat a végkielégítések ügyében. Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője az InfoRádióban azt mondta: a közlekedési társaságnál kialakult helyzet megoldására Kocsis Istvánnal nem látnak esélyt. A BKV vezérigazgatója a 168 óra című hetilapban úgy fogalmazott: érdekháborúk állnak a cégnél kirobbant botrány hátterében. Kocsis István hangsúlyozta: ő ezekben nem akar részt venni, de igazat ad Tarlós Istvánnak abban, hogy a most távozó Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes fontos volt bizonyos személyek számára. Hozzátette: eltitkolták előle a 100 millió forintos végkielégítési ügyet.

A tavalyinál 20 százalékkal kisebb költségvetésű lesz az idei augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat. A kormányszóvivő azt mondta: méltó programokkal készülnek, de kiemelt figyelmet fordítottak a takarékosságra is. Budai Bernadett közölte: a programokra összesen nettó 239 millió forintot költ a kabinet. Hangsúlyozta: a biztonsági terveket az operatív törzs fogadja el; a tűzijáték, az elmúlt évhez hasonlóan, egy gombnyomással leállítható, és az idén az új influenzafertőzés elkerülése érdekében járványügyi szakértő is részt vesz a testület munkájában.

A Fidesz szerint a 2010-es kilátások alapján működésképtelenek lesznek az egészségügyi intézmények. Mikola István, a párt szakpolitikusa azután beszélt erről, hogy a kiszivárgott költségvetési irányszámok alapján jövőre mintegy 75 milliárd forinttal kap kevesebbet az ágazat. Az egészségügyi tárca szerint Mikola István légből kapott újsághírek alapján mond véleményt. A minisztérium hangsúlyozta: a költségvetést még csak tervezik.

Orvoshiány miatt augusztus 17-től várhatóan 3 hónapig nem lesz fül-orr-gégészeti szakrendelés a karcagi Kátai Gábor Kórházban, miután több orvos munkaviszonya is megszűnt az osztályon. A betegeket átmenetileg a szolnoki Hetényi Géza Kórházban látják el. A karcagi Kátai Gábor Kórház 520 ággyal, kiemelt súlyponti kórházként üzemel.

Az első félévben több mint 4 milliárd forint nyereséget ért el az FHB Jelzálogbank Nyrt.; ez 17,2 százalékkal több, mint 2008 első felében. A bank a nemzetközi számviteli szabvány alapján készült konszolidált gyorsjelentésben közölte, hogy a konszolidált mérlegfőösszeg a félév végén 817 és fél milliárd forint volt, 29,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mérlegfőösszeg 18,6 százalékkal emelkedett. A jó eredmény hátterében elsősorban a nettó kamatbevétel áll, a csaknem 6,4 milliárdos 2. negyedévi érték jelentősen meghalad bármilyen korábbi számot. Az FHB emellett rendkívül költséghatékony volt, a kiadás/bevétel mutatója alig haladta meg a 40 százalékot.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. tartós állami tulajdonban tartását szorgalmazza a társaság menedzsmentje. Kiss István vezérigazgató azt mondta: a kormányfőhöz fordultak, hogy akadályozza meg a történelmi borvidék legjelentősebb szőlészeti-borászati társaságának privatizálását. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a kereskedőháznál egy sajátos termelői, dolgozói vagyonkezelési konstrukció jöhessen létre, a vagyonkezelés ellenértékeként a cég adózott nyereségének nagyobb részét pedig kötelezően az állami tulajdon fejlesztésére fordítsák. Kiss István emlékeztetett: a szervezet mintegy két és félezer szőlőtermelővel áll kapcsolatban, általában piaci áron vásárolja fel tőlük a termést, ami egyfajta biztonságot jelent számukra.

A vizsgált vendéglátóipari egységek mintegy 40 százalékánál találtak problémát az ellenőrök az elmúlt 1 hónapban. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója elmondta: eddig összesen 25 millió forint bírságot szabtak ki. Wittich Tamás, a nyári idegenforgalmi ellenőrzéssorozat félidei tapasztalatait összegezve közölte: tavaly ennél több problémát találtak az ellenőrök; akkor a vizsgált üzletek 60 százaléka szegett meg valamilyen szabályt, a kiszabott bírság pedig kétszerese volt az ideinek. A főigazgató hangsúlyozta: a taxisokat is ellenőrizték, náluk az esetek mintegy 20 százalékában találtak gondot; elsősorban a taxaméterrel voltak problémák, illetve sok esetben nem adtak nyugtát, vagy előre megállapodtak a fuvardíjban. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság június 22-én indította el 2 hónapos ellenőrzés-sorozatát, amelynek keretében elsősorban az idegenforgalmi szempontból fontos helyeket, eseményeket, szolgáltatásokat vizsgálják.

Nagyon jók a fogyasztóvédelmi tapasztalatok a Szigeten - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója. Wittich Tamás a fesztivál helyszínén tartott tájékoztatón azt mondta: az eddig vizsgált üzletek 20 százalékával voltak kisebb problémák. A szakember hangsúlyozta: mindössze 150 ezer forintnyi bírságot szabtak ki, és a szabálytalanságok többsége csak kisebb súlyú volt. Hozzátette: a legtöbb esetben figyelmeztették az érintetteket. Wittich Tamás azt mondta: kiváló a Szigeten a nyugtaadási fegyelem is. Úgy vélte: a pozitív eredményekhez nagy mértékben hozzájárult, hogy a fesztiválra kitelepült vállalkozókat előre tájékoztatták a várható ellenőrzésekről. A főigazgató szólt arról is, hogy a Sziget végén a taxisokat is vizsgálják majd, és megpróbálják kiszűrni a tisztességtelen szolgáltatókat.

A vizsgálatok szerint alapvetően biztonságos a budapesti Aquaworld élményfürdő, az ellenőrzést végző cég csak kisebb módosításokat javasolt az üzemeltetőnek. A vizsgálatot lefolytató cég és a fürdő vezetése közölte: az Aquaworld Zrt. egyszerű változtatásokkal meg tud felelni a szabványoknak. Ezek egy részét már elvégezték, de legkésőbb a szeptemberi rendes éves karbantartási munkálatok lezárásáig mindennel elkészülnek. A szakértők egyebek mellett azt javasolták, hogy növeljék a kültéri hinta alatti ütéscsillapító gyöngykavics-réteget, és tegyenek biztonságosabbá egyes lépcsőkorlátokat. Néhány helyen a lépcsők magasságát is módosítani kell. A vizsgálatot azután rendelte el az üzemeltető, hogy az élményfürdőben július 23-án egy 9 éves kisfiú meghalt a szörfmedencénél. A gyermek belezuhant egy aknába, amelynek fedele nem volt megfelelően rögzítve. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Eddig 2900 milliárd eurót hagytak jóvá az uniós tagállamok a bankoknak nyújtott garanciákra, emellett 313 milliárd eurót fordítottak a pénzintézetek tőkefeltöltésére. Az Európai Bizottság adatai szerint az intézkedések az unió összesített hazai össztermékének 31,2 százalékát teszik ki. és a tavaly október óta ténylegesen elköltött összegek is elérik az összes GDP 12,6 százalékát. Magyarországon az arány jóval kisebb: 7,1, illetve 2,7 százalék. A bankoknak nyújtott garancia és a pénzintézetek tőkefeltöltése mellett 40 további állami támogatási ügyletet hagyott jóvá az Európai Bizottság a piaci likviditás fenntartásához. A 27 tagállam közül csak kilencben nem költöttek közpénzt a pénzügyi szektor támogatására. A legtöbbet arányosan a dán kormány hagyott jóvá a banki ágazat rendbetételére, a legkevesebbet pedig Olaszországban költött a kabinet a pénzintézetek megsegítésére.

A Mianmar elleni szankciók szigorításáról döntött az Európai Unió a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csi bírósági elítélése miatt. Brüsszel az ellenzéki vezető azonnali szabadon engedését követeli. A határozat értelmében felkerülnek az unió országaiból kitiltottak listájára Mianmar igazságszolgáltatási apparátusának azon tagjai, akik felelősek az ítéletért, illetve külföldi javaikat is zárolják. Ez utóbbi intézkedés kiterjed a mianmari rezsim tagjainak birtokában lévő vállalkozásokra is. Az Aung Szan Szú Csi ügyében eljáró ranguni különbíróság 3 év szabadságvesztést szabott ki a polgárjogi harcosra, de az ítéletet 18 hónap házi őrizetre változtatták. A 63 éves ellenzéki vezető az elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött. A mostani vád szerint ennek szabályait szegte meg azzal, hogy menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, aki hívatlanul érkezett titokban Aung Szan Szú Csi tóparti házába, és két napot töltött ott. Az amerikait 7 év kényszermunkára ítélték.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×