eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Több településen is megemlékeztek Cseh Tamásról - a nap hírei

Az ország több településén is megemlékeztek a pénteken elhunyt Cseh Tamásról. Üdvözli a BKV az MSZP elnökségének, a társaságnál kifizetett végkielégítések ügyében hozott döntését. Újraválasztották Mahmúd Abbászt a Fatah palesztin mozgalom élére. A nap legfontosabb hírei augusztus 8-án, szombaton.

Az ország több településén is megemlékeztek a pénteken elhunyt Cseh Tamásról. Bakonybélben néma, gyertyás gyászmenetet tartottak a falu központjától a művész házáig. A 67. életévében elhunyt Kossuth-díjas művész csaknem 50 éve kötődött a faluhoz; a Veszprém megyei település áprilisban díszpolgári címet adományozott neki. A Baranya megyei Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán, az Ördögkatlan fesztiválon - amelynek Cseh Tamás a védnöke - 19 órakor tiszteletére szóltak a harangok. A művész haláláról hajnalban számolt be a Magyar Színház Portál. Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született. 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt sok további album követte. A művész számos színházban adott önálló esteket. Cseh Tamást az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti; temetéséről később intézkednek.

Üdvözli a BKV az MSZP országos elnökségének, a közlekedési társaságnál kifizetett végkielégítések ügyében hozott döntését. A szocialista párt vezetése az este szabad kezet adott a budapesti szervezetnek arra, hogy szorgalmazza a végkielégítési ügyek kivizsgálását, és levonja a személyi konzekvenciákat. A távirati iroda azt írta: nevük elhallgatását kérő MSZP-s politikusok szerint ez azt jelenti, hogy a vizsgálatok után kezdeményezni fogják a BKV vezérigazgatója, Kocsis István eltávolítását. A cég mai közleményében hangsúlyozza: a vezérigazgató már kezdeményezett egy belső vizsgálatot az ügyben, majd elrendelte az összes felsővezető munkaszerződésének ellenőrzését. A dokumentumban úgy fogalmaznak: Kocsis István célja a teljes átláthatóság megteremtése a társaságnál.

Por alakban tárolják és szükség esetén oldat formájában lesz elérhető egy, az új típusú influenza ellen hatásos gyógyszer. Az országos tisztifőorvos az InfoRádiónak azt mondta: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben tárolt állami tartalékhoz csak akkor nyúlnak hozzá, ha tömegesen kerülnek kórházba szövődménnyel a betegek, és a patikákban hozzáférhető készletek nem elegendőek az ellátásra. Falus Ferenc szólt arról is, hogy az oldat azért is előnyös, mert gyermekeknek és várandósoknak is adható.

A rendészeti bizottság csütörtöki, zárt ülésen elhangzottak közzétételét kéri az Országgyűlés elnökétől az MCF Roma Összefogás Párt. A politikai szervezet elnökhelyettese elmondta: azt kérik Szili Katalintól, segítse elő, hogy a romák elleni támadásokról elhangzott információk - a szolgálati titkok kivételével - kerüljenek nyilvánosságra. Ifj. Bogdán János azzal indokolta kérését, hogy az ügyben tapasztalható hallgatás - szerinte - tovább ronthatja a közbizalmat, a közbiztonságot és a társadalom hiteles, objektív tájékoztatását.

Szlovákiában kommandósok oszlatták fel a sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség utcai tiltakozó akcióját. A kelet-szlovákiai Szentmihályfalván tartott megmozdulást azért szervezték, mert a múlt hét végén két roma fiatal megvert egy 65 éves férfit, aki fél szemére megvakult. A kommandósok és a szélsőségesek azután csaptak össze, hogy az utóbbiak nem voltak hajlandóak befejezni az engedély nélküli tüntetést.

Koszovóban saját otthonában meggyilkoltak egy szerb nemzetiségű házaspárt. A helyi rendőrség közlése szerint a 60, illetve 65 éves nő és férfi a Pristinától mintegy 50 kilométerre fekvő Partes településen élt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a lőtt sebekbe halt bele a két áldozat, de a halál pontos okát csak a boncolás után tudják megmondani.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Európai Unió is elítélte az iráni elnökválasztást bíráló tüntetők elleni pert. David Miliband brit külügyminiszter provokációnak nevezte az eljárást, miután telefonon megbeszélést folytatott francia kollégájával, Bernard Kouchnerrel és Carl Bildttel, az unió soros elnöki tisztét betöltő Svédország külügyminiszterével. A Teheránban folytatódott per mai tárgyalásán az irániak mellett a francia és a brit követség egy-egy alkalmazottja, valamint egy francia állampolgárságú egyetemi lektor is a vádlottak padjára állt kémkedés gyanúja miatt.

Újraválasztották Mahmúd Abbászt a Fatah palesztin mozgalom élére a kongresszusi küldöttek. A Betlehemben tanácskozó mintegy 2 ezer résztvevő egyhangúlag döntött arról, hogy továbbra is Mahmúd Abbász vezesse a palesztinok legnagyobb szervezetét. A kedden kezdődött és eredetileg 3 naposra tervezett tanácskozást meg kellett hosszabbítani, mert heves viták alakultak ki a régi és az új nemzedék képviselői között. A fiatalok a párt átfogó reformját akarják, és nagyobb szerepet követelnek maguknak a döntéshozatalban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×