eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Botrányos végkielégítés a vasútnál is

Zárlatot kaphat az MVM osztalékfizetése. Botrányos végkielégítés a vasútnál. Kaszákkal esett egymásnak két család. Szemlézés a mai lapokból.

 A Népszabadságból kiderül: a tavalyinál csaknem 15 milliárd forinttal több, összesen 49 milliárd forint osztalékot vár idén az állami (rész)tulajdonban lévő vállalatoktól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., ám úgy fest, ebből mintegy 20 milliárdot csak jogi csűrcsavarral tudnak bezsákolni. A Magyar Villamos Műveknek idén 39 milliárddal kellene hozzájárulnia a közös teherviseléshez, de a lap szerint ez problémás lesz. A magyarok játékszenvedélyére, a Szerencsejáték Zrt. osztalékára viszont bizton alapozhat a büdzsé.

A Magyar Nemzet úgy tudja: a MÁV-nál is fizettek ki botrányos módon közpénzekből végkielégítést. A lap szerint megközelítőleg 40 millió forintos juttatásban részesítette a magyar vasút Kiss Pétert, amikor 2007 május végén távozott a MÁV Zrt.-től, néhány nap múlva pedig elfoglalta a leánycég MÁV-Start biztonsági igazgatói posztját.

Már a tudósok kezében az AIDS vírusának genetikai kódja - közli az index.hu. Most elkezdik manipulálni, hogy apró, irányított mutációkkal rájöjjenek, hogyan működik és mik a gyengéi. A genom megfejtésével lehetőség nyílik a vírus működésének jobb megértésére, össze lehet hasonlítani más vírusokkal, és előbb-utóbb rájöhetnek a tudósok a HIV nagy trükkjére is, hogy hogyan rejti el magát az ember immunrendszere elől.

A Napi gazdaság értesülései szerint határidőig 13 hitelező, összesen 823 millió forint értékben nyújtott be követelést a felszámolás alatt álló Food Express Hungary Zrt.-vel szemben. A társaságot a tulajdonos Zsidek László szerint az a készfizető kezesség tette tönkre, amelyet egy társcég üzemépítéséhez felvett hitelhez vállaltak.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy kivonul az Alma gyógyszertári hálózat működtetéséből a korábbi üzemeltető, a MEG Zrt. Ezzel meglepő fordulatot vett a patikaláncért folyó harc a vállalat, valamint a gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharma között. A döntés nyomán tegnap ideiglenesen bezárták mind a 38 gyógyszertárat, addig, amíg az új üzemeltető, az Első Gyógyszerellátó Kft. megkapja a szükséges engedélyeket.

A portfolio.hu elemzésében az áll, hogy a magyar kormányzatnak ismét sikerült néhány jól körülhatárolható gazdasági érdekcsoport rövid távú céljainak alárendelni a nyugdíjpénztári rendszer működését, amely egyébként elvileg az állami nyugdíjrendszer hosszú távú problémáin hivatott segíteni. Erre persze a jelenlegi formájukban a pénztárak még nyilvánvalóan képtelenek és alkalmatlanok, de nyugdíjrendszerek elvi alapjait nem áttételes hatású kormányrendeleteken keresztül szokás alakítgatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×