eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ürgeáttelepítés a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén 352 ürgét fogtak be és telepítettek a napokban más helyszínre a fennmaradásuk és szaporodásuk érdekében - számolt be Nagy Lajos a nemzeti park természetvédelmi területfelügyelője az MTI-nek csütörtökön.

A szakember bszerint az akcióra azért volt szükség, mert az igazgatóság működési területén él a hazai ürgeállomány egyik meghatározó része, amelynek megóvása fontos feladat. Az ürgeáttelepítést nyári gyakorlaton részt vevő diákok segítségével hajtották végre a nemzeti park munkatársai tíz nap alatt. Az akcióra részben az unió által támogatott, környezetvédelmi célú, Keleti-Bakony LIFE+ program keretében került sor.

Ezeknek az állatoknak olyan alacsonyfüvű gyepterületekre van szükségük, ahol még biztonságban szemmel tarthatják a környezetüket, üregrendszerük kialakításához megfelelő minőségű talaj áll rendelkezésükre, és a legelő növényösszetétele alkalmas a táplálkozásukra. Ezt évszázadokon át biztosították a szabadban legelő juhnyájak és szarvasmarhacsordák, amelyek száma napjainkra drasztikusan csökkent. A legelőkön élő ürgék életfeltételei beszűkültek, a csordák vonulási útvonalainak megszűnésével pedig élőhelyeik összeköttetése is eltűnt. Ezért ma már nem képesek elfoglalni más, számukra alkalmas vagy alkalmassá váló élőhelyeket, csak segítséggel. Az igazgatóság munkatársai igyekeznek évről évre olyan területekre telepíteni ürgéket, ahol az állatok fennmaradása hosszú távon biztosított.

A 2004-ben Tihanyba telepített ürgék hoztak létre napjainkra olyan életképes és magas egyedszámú kolóniát, hogy lehetővé vált az állatok egy részének áttelepítése az igazgatóság más területeire. Azon túl, hogy ezek az állatok járataikkal hozzájárulnak a legelők talajának egészséges átszellőztetéséhez, azért is fontosak, mert védett és fokozottan védett ragadozómadarak és emlősök táplálékai.

Nem utolsósorban pedig igen kedves állatok. Ha megszokják az emberi jelenlétet, akár néhány méterről is megfigyelhető a serénykedésük. Tihanyban, a Belső-tó partján március közepétől szeptember végéig gyönyörködhetnek a látogatók a legelő szürkemarhák és a táplálékot gyűjtögető ürgék békés együttélésében.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×