eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

EÜM: szükség van a területi ellátási kötelezettségre

Sem az Egészségügyi Minisztérium, sem a kormány nem tervezi megszüntetni a kórházak területi ellátási kötelezettségét, arra az ellátás biztonsága miatt szükség van - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

A minisztérium a Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) országgyűlési képviselők közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva közölte azt is, hogy a kórházaknak rögzített területi ellátási kötelezettségük van, hiszen erre épül a társadalombiztosítási finanszírozás, továbbá e nélkül tervezhetetlen lenne a gyógyítás. Ráadásul a rendszer hiánya az orvosképzést is ellehetetlenítené, hiszen a hallgatók nem találkoznának "a beavatkozások széles spektrumával", csupán az esetek szűk, speciális részével - tették hozzá.

Mikola István a sajtótájékoztatón azt mondta, a kormánynak azonnali beavatkozásra kell elszánnia magát az egészségügyben a szakellátás és a kórházak fenntartható, biztonságos működéséért. A politikus megengedhetetlennek nevezte, hogy az egészségügyi ellátás csúcsintézményeiben, az egyetemi klinikákon és az országos intézményekben területi ellátási kötelezettségeket tartsanak fent. Megkérte a kormányt, hogy ezt szüntesse meg.

Mikola István azt követelte a kormányzattól, hogy a költségvetés tervezésekor szüntesse meg a működtetési források reálértéken történő csökkenését és számoljon azzal, hogy az egészségügy fenntarthatóságáért legalább 20 százalék forrástöbbletet kell biztosítani az intézményeknek.

Az Egészségügyi Minisztérium közleményében úgy fogalmaz, hogy célszerű lenne, ha az ellenzék egészségügyben jártas szakpolitikusai legalább egymás között megállapodnának mondandójukban. "Így elkerülhető lenne az, hogy míg tegnap Pesti Imre az influenzavakcina ügyben már a kormány büntetőjogi felelősségre vonásáról beszélt, Mikola István ugyanezen vakcinát ma jónak értékelte, s megfelelőnek és elegendőnek a rendelt hatmilliós adagszámot".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×