eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Munkatársunk új influenzás: Szedjen Algopyrint és maradjon otthon!

A legutóbbi hírek szerint eddig összesen 102 ember szervezetében mutatták ki az új típusú influenzavírust Magyarországon. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint mindannyiuk állapota kielégítő. A legújabb betegek között van az InfoRádió egyik munkatársa, aki elmondta, hogy több orvosnál is volt az elmúlt napokban, így a többi között a Szent László Kórházban is, ahol a vizsgálatok után azt közölték vele, hogy csak néhány nap múlva tájékoztatják az eredményekről.

Hol itt a pánik? - tehetnénk fel a kérdést munkatársunk története kapcsán. Történt ugyanis, hogy kollégánk nemrég Londonban járt, ahonnan sikerült hazahoznia a világszerte nagy riadalmat keltő és már több mint ezer halálos áldozatot követelő H1N1 vírust. Azt gondolnánk, hogy az egészségügyi intézmények a legóvatosabb és legkörültekintőbb módon járnak el, ha csak a betegség gyanúja is felmerül valakinél - ám ez nem így van, legalábbis Magyarországon nem.

Kollégánk szombaton észlelte magán a klasszikus influenza tüneteit: láz, köhögés, ízületi és izomfájdalmak, és már gyanította, hogy valószínűleg elkapta a rettegett vírust. Mivel másnapra már 38 fok fölé emelkedett a láza, elment az ügyeletre, ahol megvizsgálták a tüdejét és a torkát, majd továbbküldték a Szent László Kórházba.

A kórházban is elmondta, merre járt, és megemlítette azt is, hogy a londoni szálláson két napig egy feltűnően prüszkölő és köhögő fiú is tartózkodott. Miután levették a szükséges mintákat, tüneti kezelést javasoltak, és hazaküldték azzal, hogy másnap jelentkezzen a háziorvosánál. Hozzátették: ha kiderülne, hogy valóban új típusú influenzáról van szó, akkor néhány nap múlva telefonon értesítik. Azt nem pontosították, hogy mit jelent ez a néhány nap, de azt hangsúlyozták: csak akkor telefonálnak, ha bebizonyosodik, a H1N1 vírust hordozza.

Az utasításnak megfelelően munkatársunk hétfő reggel elment a háziorvoshoz. Az asszisztensnőnek újra elmondta a történetet (London, tünetek, beteg fiú a szobában, kórházi teszt), majd három órát ült a zsúfolt váróteremben. Végül megjelent az asszisztensnő, kezében két doboz Algopyrinről szóló recepttel. Hozzátette: ha köhög, akkor vegyen magának köhögéscsillapítót is. Vagyis az orvos nem is látta az akkor már legalább harmadik napja vírushordozó beteget, aki több órát ücsörgött a váróban.

Kollégánk telefonja kedden reggel csörgött: az ÁNTSZ munkatársa közölte vele, hogy pozitív lett a vasárnap levett minta. Ellátta néhány hasznos tanáccsal: figyeljen arra, kikkel találkozik, jól fertőtlenítsék a közösen használt evőeszközöket, tárgyakat. Azt is elmondta neki a telefonban, hogy amíg tünetei vannak, otthon kell maradnia.

{{keretes_cim}}

Csütörtökön mutatják be a sajtó képviselőinek Budapesten azt a tesztet, amely két óra alatt kimutatja az új típusú influenzavírust a szervezetben. A gyártó Diagon Kft. annyit közölt: a legkorszerűbb teszt, amely magyar szabadalom, az eddigi három nap helyett két óra alatt képes kimutatni a H1N1 vírus jelenlétét, hatékonyabb és olcsóbb eljárással, egy lépésben. (MTI)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×