eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

"Morális idióták" a romák gyilkosai

Morális idióták követték el a romák elleni sorozatgyilkosságokat - vélekedett Finszter Géza kriminológus. Hozzátette: elvileg már lehet következtetni arra, hol gyilkolnak legközelebb, és ha a csoport egy tagját elfogná a rendőrség, a többiek is megállíthatóak lennének. Korinek László kriminológus a Hírszerzőnek azt nyilatkozta, a tettesek követtek már el hibákat, és egy komoly nyom már a nyomozók rendelkezésére áll.

Valószínűleg egy néhány tagból álló csoport követi el a romák elleni sorozatgyilkosságokat - mondta az InfoRádiónak Finszter Géza kriminológus. A szakember szerint kijelenthető, hogy rasszista indíttatásból gyilkoltak eddig többször is.

Az elkövetők azt üzenik, hogy nem tekintik embernek azokat, akiket megölnek, az áldozatok kiválasztása szimbolikus, hiszen minél védtelenebbekre támadnak rá különös kegyetlenséggel - fejtette ki a kriminológus.

Finszter Géza kiemelte: morális idiótákról van szó, a tettesek "erkölcsileg elmebetegek", ha azt gondolják, hogy a 21. században olyan világrendet lehet hirdetni, hogy bizonyos embereket nem vesznek emberszámba.

A kriminológus hangsúlyozta: elvileg már lehet következtetni arra, hol gyilkolnak legközelebb. Az elkövetők elszigetelt, többszörösen hátrányos helyzetű településeken csapnak le, ahonnan könnyű gyorsan elmenekülni - tette hozzá.

Ha a rendőrségnek sikerülne legalább egy tagját elfognia az elkövetőknek, akkor megállítható a további vérengzés és az egész csoport - mondta a szakember.

Pár nap alatt is segíthettek a profilozók

Néhány napig az FBI úgynevezett profilalkotói is segítették a gyilkosok után nyomozó magyarországi rendőrök munkáját. Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájának személyiségelemzői ennyi idő alatt is körvonalazhatták, hogy milyen típusú emberek lehetnek az elkövetők, milyen a magatartásuk, vagyis milyen körben érdemes keresni őket - mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus.

Végh József szerint arra pár nap is elég, hogy az FBI munkatársai tanácsot adjanak, milyen irányban keresse a tetteseket a rendőrség.

El lehet hinni, hogy a profilalkotók úgy dolgoznak, ahogy a filmekben is látjuk, de a sorozatokban természetesen túlzás is van - tette hozzá a kriminálpszichológus.

Van egy biztos nyom


Valamennyi esettel közelebb kerül a rendőrség a romák elleni gyilkosságok tetteseihez, ráadásul az elkövetők követtek már el hibákat, és egy komoly nyom már a nyomozók rendelkezésére áll - közölte a Hírszerzővel Korinek László kriminológus, akadémikus.

A Pécsi Tudományegyetem tanára azt mondta: rendőrség nagyon komolyan veszi az ügyet, nem emlékszik arra, hogy valaha is ekkora állomány dolgozott volna egy ügyön.

A kriminológus közölte: lehet már tudni, hogy milyen hibákat követtek el a gyilkosok, de ezt nem árulta el. "Van egy elég biztos nyom. Nem a konkrét elkövetőkkel kapcsolatban, de ha valaki bekerül a rendőrség látókörébe, akkor ez alapján meg tudják mondani, hogy az illetőnek köze van-e a gyilkosságokhoz, vagy sem. Ez tudom, hogy így elég homályos, de mindenképpen egy lényeges pontról beszélünk, amit a rendőrség már be tudott azonosítani" - mondta.

Korinek László szólt arról is, a sorozatgyilkosokat többnyire megtalálják, így ő is bizakodó a kézre kerítést illetően. Hozzátette: hasonló gyilkosságsorozatról, amelynek politikai motivációja is volt, nem tud.

Hanganyag: Herczeg Zsolt és Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×