eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Jelentős viharkárok a Szentendrei-szigeten

A Szentendrei-sziget több települését is megtépázta az éjszakai vihar; Pócsmegyeren nincs áram és víz, vízátfolyások miatt utak járhatatlanok, Tahitótfalut elöntötte a szennyvíz - közölte Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője.

Az ezredes tájékoztatása szerint a Pest megyei tűzoltók egész éjszaka szivattyúztak, kidőlt fákat távolítottak el az utakról, de a csatornázási művek szakemberei is dolgoztak.

Tahitótfaluban a hegyről lezúduló víz és iszapos törmelék eltömítette a csatornákat, ezért a szennyvíz elárasztotta a települést.

Pócsmegyeren, amelyhez Surány is tartozik, vízátfolyások miatt több út járhatatlan, és e miatt sem a vízművek szakemberei, sem a tűzoltók nem tudják felszámolni a károkat.

A Pest megyei település polgármestere az MTI-nek elmondta: a kedd esti, mintegy egy órán át tartó felhőszakadás tönkretette a falu és a hozzátartozó üdülőtelep, Surány útjait, eddig ötven járhatatlan útszakaszt számoltak össze. Van olyan útszakasz, ahol a gyorsan rohanó esővíz csaknem kétméteres árkot vájt ki magának. Németh Miklós közlése szerint a sár és a közlekedési nehézségek miatt sokan nem tudtak munkába menni.

A polgármester azt mondta, az előzetes becslések szerint 10-12 millió forintra lenne szükségük az utak helyreállítására. Mivel az önkormányzatnak nincs pénze ezért a Területfejlesztési Tanácshoz, illetve a megyei önkormányzathoz fordulnak segítségért.

A vihar okozta károk miatt közigazgatási területen élő mintegy 5 ezer ember maradt víz és áram nélkül.

A Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerda reggel az MTI-vel azt közölte: az átlagosnál több riasztást kaptak a tűzoltók a kedd esti vihar és nagy esőzés miatt Vác, Gödöllő és Szentendre térségében.

Hetvennél is több alkalommal kellett a helyszínre sietni, mert a hirtelen alázúduló víz pincéket öntött el, szivattyúkat kellett bevetni. Az utcákon sokfelé hömpölygött a sáros víz, hordalékot sodorva magával, néhány helyen - elsősorban Gödöllő közelében - a hatalmas szél fákat döntött az utakra. Ezeket az akadályokat a tűzoltók rövid időn belül eltávolították, így reggelre nem volt fennakadás a forgalomban.

Sződligeten és Gödön jég is esett, ám a házak tetejét nem rongálta meg - közölte a katasztrófavédelem ügyelete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×