eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Ficsor után nincs több titokminiszter?

Lapinformációk szerint elképzelhető, hogy a polgári titkosszolgálatokat a kormányzati ciklus végéig nem miniszter, hanem államtitkár felügyeli majd. Ficsor Ádám után még idén Szekeres Imre, a honvédelmi tárca vezetője és Kiss Péter, a társadalmi koordinációért felelős tárca nélküli miniszter is távozhat Bajnai Gordon szocialista kormányából.

Kedden délben Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádió kérdésére azt mondta, hogy szeptember elején várható döntés arról, hogy ki és milyen státuszban váltja a titokminisztert. A szóvivő azt mondta: még nem lehet tudni, hogy ki követi a poszton Ficsor Ádámot. A miniszter várhatóan szeptember 14-én távozik a kormányból.

Az InfoRádiónak Ficsor Ádám azt mondta, hogy miniszteri kinevezésekor még nem tudta, hogy néhány hónappal később az MSZP kampányfeladatok ellátására kéri majd fel. A politikus hozzátette: a vállalt feladatok közül sok mindent teljesíteni tudott az öt hónap alatt.

Lendvai hívta vissza

Az InfoRádió úgy tudja: Lendvai Ildikó pártelnök közelmúltban tett felkérésére döntött úgy Ficsor Ádám, hogy szeptember közepén távozik a kormányból, és az MSZP országgyűlési kampányában vállal feladatokat.

Demeter Ervin fideszer politikus a bejelentés után azt vetette fel, hogy Ficsor Ádám a kampányban fogja hasznosítani azokat az információkat, amelyeket titokminiszterként szerzett.

Ficsor Ádám erre úgy reagált: éppen azért távozik, mert a pártpolitikai feladatokat nem akarja keverni a titkosszolgálati munkával. Demeter Ervin felvetését tipikus fideszes reakciónak minősítette.

Ki követi Ficsort?

A Népszava szocialista körökből úgy tudja, decemberben Szekeres Imre, a honvédelmi tárca vezetője szintén megválhat a bársonyszéktől, abban azonban a pártban még nem biztosak, hogy Kiss Péter, a társadalmi koordinációért felelős tárca nélküli miniszter is távozik. A politikusnak ugyanis a választási kampányban ugyanaz lenne a feladata, mint miniszterként, vagyis a társadalmi partnerekkel kellene egyeztetnie. Így viszont a pozíciójával a pártmegbízás nem összeegyeztethetetlen - olvasható a napilap cikkében.

Belső átalakulás az MSZP-ben

Éppen egy hónapja, hogy a szocialisták kongresszusának Lendvai javaslatot tett arra, hogy a párt országos választási bizottságát egészítsék ki Botka László szegedi polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel, Burány Sándor budapesti és Boldvai László Nógrád megyei pártelnökkel.

Végül az alapszabályra hivatkozva a küldöttek nem bővítették ki a testületet, erről az országos választmány dönt majd. A pártelnök azon kezdeményezését azonban elfogadták a küldöttek, hogy az ovb ama tagjai, akik napi szervezési feladatokat vállalnak, a költségvetési törvény elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről, és "menjenek vissza a pártba".

A titokminiszter ennek a jegyében mondott le posztjáról, és ha Szekeres Imre kampányfőnök lesz, ő is megválik tárcájától. A honvédelmi miniszter egyelőre a választást előkészítő szervezőcsoportot vezeti, és állítólag ebben a testületben kapott szerepet Ujhelyi István alelnök, illetve Puch László pártigazgató.

A társadalmi partnerekkel Kiss Péter egyeztet, akinek miniszterként szintén ez a feladata. Állítólag azért, mert ehhez a politikus ért a legjobban, és mert pozíciójával a pártmegbízás nem összeegyeztethetetlen, nem is kell a kormányból feltétlenül távoznia. Értesülésünk szerint Molnár Csaba szintén "testhezálló" feladatot kap az MSZP-től.

Az MSZP november végére, december elejére tervezett kongresszusán nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét - közölte Lendvai Ildikó pártelnök kedden. A szocialisták ezen a kongresszuson fogadják majd el programjukat egy politikai, szakmai és társadalmi vitasorozat végén.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×