eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Németh Zsolt: Húsz év után is fontos intézmény Tusványos

A székelyföldi üdülőközpontban, Tusnádfürdőn ma kezdődött a huszadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A vasárnapig tartó programsorozatban az elmúlt 20 év politikai folyamatait próbálják meg összegezni, de szó lesz a gazdasági világválságról, a magyar-román, valamint a magyar-magyar kapcsolatokról is.

A huszadik, jubileumi tábor kiváló alkalom arra, hogy visszatekintsünk a múltra - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának az elnöke abból az alkalomból, hogy megkezdődött Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a rendezvény a húsz év alatt a magyar-magyar és a magyar-román párbeszéd állandó intézményévé vált, sok olyan projekt és vívmány született itt, amelyek Tusványos nélkül nem, vagy nagyon másként valósultak volna meg. Kiemelte a Magyar Állandó Értekezletet, a Kárpát-medencei Autonómia Tanácsot és a státustörvényt.

A Fidesz külügyi kabinetének vezetője szerint a táborra húsz év után is igény van, hiszen még most is több ezer fiatal vesz részt a programokon. Bár több népszerű zenekar is fellép (például a Quimby, az EDDA és a Zanzibár), a politikus kiemelte: nem csupán a bulizásról és a szórakozásról szól, mivel a rendezvény nagyon gazdag szellemi és intellektuális programot vonultat fel.

Az idei tábor központi témája a gazdasági válság és az abból való kilábalás, de napirenden lesz még az Európai Unió jövője, a magyar-román kapcsolatok, valamint az erdélyi magyarság viszonya az anyaországgal. Németh Zsolt hangsúlyozta: az itt megszülető ötleteket és javaslatokat a nagypolitika is felhasználja.
 

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×