INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Franciák vinnének tíz magyar kastélyt

Infostart / InfoRádió
Veres János pénzügyminiszterként tárgyalt azzal a francia befektető társasággal, amely több állami tulajdonú kastély vagyonkezelői jogát szeretné megszerezni. Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese azt mondta: soha nem volt szó tulajdonszerzésről, csak a vagyonkezelői jog néhány évtizedre történő átadásáról.

A Heti Válasz csütörtökön megjelent számában azt írta, hogy egy francia befektető társaság szeretné megszerezni tíz állami tulajdonú kastély vagyonkezelői jogát, és így az épületek magánhasznosításának jogát. A lap birtokába került a társaság fejlesztési dokumentuma, "amelynek ütemtervéhez igazodva a kormányzat hozzájárulna tíz állami tulajdonú kastély vagyonkezelő jogának megváltoztatásához, vagyis az épületek magánhasznosításához".

Veres János ennek kapcsán azt mondta: pénzügyminiszterként ő is tárgyalt ezzel a befektetői csoporttal, és örülne annak, ha "ilyen jó nevű, jó referenciákkal rendelkező nemzetközi cég Magyarországon ilyen projekteket megvalósítana".

A Heti Válasz szerint a francia befektető projektcsapatának egyik magyar tagja "az a Gölöncsér József, aki a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok idején a kastélybiznisszel foglalkozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jogelődjénél, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nél vállalt igazgatósági tagságot". Gölöncsér Józsefet 2008 októberében - a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium külgazdasági referenseként - ki is tüntette Bajnai Gordon, a tárca korabeli irányítója.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk