eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fodor Gábor lemond képviselői mandátumáról

Fodor Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke országgyűlési mandátumáról is lemond az őszi ülésszaktól. Mint mondta, nem kíván olyan frakcióban dolgozni, amelynek vezetője azon munkálkodik, hogy hogyan lehetne az SZDSZ-t szétverni.

Az őszi ülésszaktól Fodor Gábor lemond országgyűlési képviselői mandátumáról. Az SZDSZ leköszönő elnöke búcsú sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az SZDSZ nem tanult az európai parlamenti választás kudarcából, nem vonták le a következtetéseket és nem alakult ki összefogás a párton belül.

"Azt szeretném, ha a következő elnöknek meg lenne a lehetősége arra, hogy ő döntsön erről a mandátumról, ő döntse el, ki lehet a frakcióban az ő politikáját képviselő politikus, így ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyen én, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti a politikát, amelyet elnökként szerettem volna végigvinni" - jelentette ki.

Fodor Gábor úgy fogalmazott: az SZDSZ-ben az elmúlt hetekben történteket felháborodottan figyelte. "Azt látom, hogy a frakcióvezető, tehát Kóka János és köre próbálja mindenféle obstrukcióval megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanács vagy a küldöttgyűlés határozatképes legyen. Ezt én a leghatározottabban visszautasítom, és ezúton is kérek minden becsületes SZDSZ-tagot, hogy jöjjön el a küldöttgyűlésre, legyen ott, szavazzon az általa szimpatikusnak tartott elnökjelöltre."

Fodor Gábor élesebben is támadta Kóka Jánost. "Nem kívánok egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, hogyan lehet olyan helyzetet kialakítani, amelyben a párt szinte lehetetlen helyzetbe jut és tényleg a teljes reménytelenség útjára tévedhet."

"Az SZDSZ nem juthat a kisgazda párt sorsára"

A leköszönő pártelnök hangsúlyozta: nem hajlandó belemenni abba, hogy a jelenlegi állapotot még hónapokig fenntartsák a párton belül. "Az SZDSZ nem juthat a kisgazda párt sorsára" - fogalmazott.

Fodor Gábor újságírói kérdésre elmondta, úgy érzi, a maga részéről mindent megtett azért, hogy az SZDSZ sikeres legyen, nincs oka szégyenkezni. Arra a kérdésre, el tudná e képzelni a jövőjét egy másik párt színeiben, azt válaszolta: még nagyon sok energia van benne, hogy továbbra is képviselje azt az értékrendet, amelyet az elmúlt 20 évben, de nem tudja, lesz-e erre módja, nincsenek tervei.

A hétvégi tisztújító küldöttgyűlés elnökjelöltjei kapcsán a politikus nem kívánt állást foglalni.

Fodor Gábor sajtótájékoztatójával majdnem egy időben Demszky Gábor főpolgármester bejelentette, hogy nem lesz ügyvivő az SZDSZ hétvégi tisztújításán. A politikus hozzátette: ő már nem szeretne beleszólni abba, hogy a párt a jövőben milyen irányvonalat képviseljen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×