eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Börtönbe kerülhet a kórházigazgató, ha többet költ

A Népszabadság az új kórházfinanszírozási rendszerről írva arról számol be, hogy műtétek átütemezésére, hosszas várakozásra kényszerülnek a betegek, mióta a kórházi vezetők pontosan tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak a második fél évben.

Többet, mint ami van, nem költhetnek, különben - Rácz Jenő kórházigazgató szerint - a börtönt kockáztatják. A nyíregyházi kórház elbocsátásokra készül. A főigazgató egy konferencián közölte: egy év alatt 1,25 milliárd forintot vesztett a finanszírozási szabályok változásain, ami ellen csak létszám- és szolgáltatáscsökkentéssel védekezhet. Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott: a veszprémi kórház egy esetért átlag 30 ezer forinttal kap kevesebbet, mint amennyibe az a kórháznak kerül.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy csaknem százmillió forintnyi támogatást kapott a rendészeti tárcától 2006 óta a Nemzedékek Biztonságáért Közalapítvány. AZ IRM indoklása szerint azért, mert a Császár Józsefné által vezetett alapítvány többek között a szolgálatteljesítés közben megsérült nyugdíjas rendőrök gondozásával foglalkozik, illetve rendőrárváknak vagy szociálisan rászoruló rendőrök gyermekeinek szervez programokat. A lap ugyanakkor leírja: Császár Józsefné akkor szerzett kétes hírnevet, amikor1995-ben a Belügyminisztérium vezető személyzetiseként egy Ausztráliában zajló per vádlottja számára olyan igazolást adott ki, amely szerint az Államvédelmi Hatóságnál nem bántalmazták a foglyokat. Az ÁVH által megkínzott sok száz ember emlékét sértő iratért Császárnét nem vonta felelősségre akkori felettese, Kuncze Gábor. A Nemzedékek Biztonságáért Közalapítvány neve az Egymásért-ügyben is felbukkant. A több száz milliós adó- és vámcsalás miatt büntetőeljárásba keveredett Egymásért alapítvány 2005-2007 között 14 millió forinttal támogatta Császárné szervezetét, illetve a lányának, Császár Juditnak a tulajdonában lévő kft-t.

Az Index.hu beszámol arról, hogy a magyarországi új influenzások fele már itthon fertőződött meg, 12-ből 10-en pedig ugyanott: az ExxonMobil Váci úti irodájában. Egy dolgozó szerint a világcég nem engedi otthonról dolgozni a munkatársakat, a fertőzést olcsó tisztítószerekkel próbálják megfékezni. Az ÁNTSZ kapcsolatban van a céggel, de legfeljebb tanácsolhatja a munkatársaknak, hogy maradjanak otthon. Az internetes portálnak név nélkül nyilatkozó egyik dolgozó azt állítja: "Több munkavállaló halálfélelemben kénytelen dolgozni napok óta."

A Világgazdaság az új kórházfinanszírozási rendszerről írva arról számol be, hogy a jövő havi finanszírozással kapják meg a szakrendelők a biztosítótól a gyógyításért jogosan járó, ám az ellenőrzések miatt visszatartott díjakat. Azonban a jogtalanul, teljesítmény híján elszámolt összeget 2006-ig visszamenőleg visszavonja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ez több százmilliós tétel is lehet. A Kórházszövetség elnöke szerint a mintegy 140 ezer forintos összeg visszatartása komoly pénzügyi nehézséget okoz az inflációtól, áremelkedésektől sújtott rendelőknek. Káros szerinte az is, hogy a drágább kórházi kezeléseket kiváltó beavatkozásoktól elriasztják a járóbeteg-intézményeket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a következő öt évben az Opero Kft. látja el a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőinek és strandjainak műszaki felügyeletét, miután három ajánlattévő közül megnyerte az erre kiírt közbeszerzési eljárást. A vállalat 600 millió forintos megtakarítást vár a kezelésében lévő tizenkét fürdő és strand műszaki felügyeletének kiszervezésétől, amelyre másfél éves előkészítés után kerül sor. A tavaly júniusban bejegyzett Opero Kft. havi nettó 116 millióért vállalta az üzemeltetést.

A portfolio.hu Soros György milliárdos befektetési guru véleményét idézi, amikor azt írja: Kína lehet a világgazdaság növekedésének motorja a válságból való kilábalás folyamatában. Kínába a válság kívülről gyűrűzött be, de képes stimulálni gazdaságát és vannak tartalékai - nyilatkozta Soros György a Bloombergnek adott interjújában. Az IMF legfrissebb prognózisai alapján a kínai gazdaság 8,5 százalékkal növekedhet az idei évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×