eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Zárt ülésen tanácskozhat az MSZP szombaton

A nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen tanácskozna az MSZP szombati kongresszusa - tudta meg az MTI több forrásból csütörtökön. A kongresszust a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában rendezik meg a szocialisták.

A zárt ülése elrendeléséről - a kongresszus kezdetén - dönt a több mint 680 küldött, többségüknek támogatni kell a párt ügyrendi bizottságának javaslatát.

Az országos elnökség napirendként az javasolja, hogy elsőként az MSZP helyzetét értékeljék, majd vonják meg a kormányzati munka mérlegét. Ezt követően vitassák meg a 2010-es választásokra való felkészülés tartalmát és menetrendjét, valamint a baloldali politika új feladatait.

Az MTI értesülései szerint vitaindítót mond Lendvai Ildikó pártelnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, a parlamenti frakció vezetője. A tervezett menetrend szerint a küldöttek több mint hat órában vitázhatnak ezekről a témákról, ez után az országos elnökség, figyelembe véve az elhangzottakat, kialakítja a kongresszusi határozatot, amelyről szavaznak.

A következő időszak politikai menetrendjéről még pénteken, egy nappal a kongresszus előtt is egyeztetnek: először a küldöttcsoportok vezetői, majd az országos elnökség. Ezeken tanácskozásokon dőlhet el, hogy a korábban nyilvánosságra került forgatókönyvből melyiket támogatja a többség.

Az első változat szerint a szombati kongresszuson nem foglalkoznának személyi kérdésekkel, így a bizalmi szavazással sem. A párt legfelső döntéshozó testülete kibővítené a párton belüli együttműködés kiszélesítésére alkalmas országos választási bizottságot (ovb), amely a választásokig stabil személyi összetételben működik. Emellett kitűznék a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén lehet. Ez a kongresszus fogadná el az MSZP választási programját, döntene a miniszterelnök-jelöltről, országos listát állítana, illetve határozna az új elnökségről is. Utóbbihoz módosítani kell a párt alapszabályát, hiszen az felmenő rendszerű tisztújítást ír elő.

A második alternatíva szerint nem lenne tisztújítás a következő választásig, azaz hozzávetőleg áprilisban tartanák meg azt. Õsszel is lenne kongresszus, de az csak az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről és a programról döntene. E forgatókönyv szerint is kibővülne az ovb.

A harmadik variáció az lenne, hogy a szombati kongresszuson lenne bizalmai szavazás, majd ennek eredményeként később az elnökséget érintő tisztújítás is.

A negyedik menetrend úgy szól: szombaton teljes, alulról felfelé menő tisztújításról döntenek a küldöttek.

Az MTI úgy tudja, hogy a budapesti szocialisták levélben kérték Lendvai Ildikótól, hogy a pénteki küldöttcsoport-vezetői értekezleten a döntéseket a küldöttcsoportok létszámával arányosan hozzák meg, vagyis a nagyobb létszámarányú csoportok - például megyék vagy a frakció - szavazata nagyobb súllyal esne latba a forgatókönyv kiválasztásánál.

Az MSZP 2001-ben már tartott nagyrendezvényt a Mozdonyfordítóban. Medgyessy Péter akkori kormányfőjelölt itt hirdette meg programját. A "hétigenes" program lényege az volt, hogy igent kell mondani a közös jólétre és a szabadságra; az erősek, gyengék iránti felelősségére; a munka és a teljesítmény becsületére; a nemzetért, a családért érzett felelősségre; a döntésekben való érdemi részvétel lehetőségére; a félelem nélküli biztonságos életre; a politikai hatalom korlátozására és ellenőrzésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×