INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Stadler felgyorsította szolnoki beruházását

InfoRádió / MTI
A svájci Stadler cég felgyorsította szolnoki beruházásának második ütemét, így a következő gyártócsarnokot december helyett már szeptemberben üzembe helyezik - mondta Michael Moser, a Stadler Szolnok Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön újságíróknak.

Elmondta: a beruházás felgyorsítását az indokolta, hogy a megrendelések teljesítéséhez további gyártókapacitásra van szükség.

A Stadler cég 5 milliárd forint beruházással tavaly adta át a szolnoki gyártóbázis első ütemét, amelyet a második ütemben további 5 milliárd forintos fejlesztéssel CNC hegesztő csarnokkal egészít ki.

Michael Moser elmondta, hogy a gyár az idén márciusban kezdte meg a termelést, 2009-ben 60 Flirt vonathoz szükséges alumínium kocsitestet gyárt, a MÁV-START megrendelésére készülő vonatokhoz, illetve az anyacég megrendelésére.

Az ügyvezető közölte: jelenleg 92-en dolgoznak a gyártóbázison, de a szeptemberi, második csarnokátadás követően az év végéig 120-ra, 2010 decemberére pedig 200-ra bővül a létszám.

A Stadler cég tájékoztatása szerint a MÁV-val 2006-ban kötött szállítási szerződésnek megfelelően 2008 márciusában leszállították az első 30 Flirt vonatból álló flotta utolsó két darabját is. Tavaly decemberében megérkezett Magyarországra az opciós szerződés alapján megrendelt további 30 Flirt első két egysége is. Jelenleg összesen 42 Flirt vonat van forgalomban a magyar vasútvonalakon, a szerződött mennyiség utolsó vonatai várhatóan 2010 februárjában érkeznek Magyarországra.

A Stadler 2008 áprilisában rakta le az új vasúti járműgyártó üzemének alapkövét Szolnokon.

A Stadler a megbízások összértékét tekintve történetének legsikeresebb évét zárta 2008-ban, a összértéke meghaladja a 2,6 milliárd svájci frankot, azaz a mintegy 480 milliárd forintot. A megrendelésekből a magyar gyártóbázis is részesedik - közölte a cég.

A címlapról ajánljuk