eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mesterházy: "lezárult a válságkezelés egyik legnehezebb szakasza"

Az elmúlt időszak egyik nagy politikai eredménye, hogy a válságkezelő intézkedések meghozatala közben egységes maradt az MSZP-frakció - mondta Mesterházy Attila, a parlamenti képviselőcsoport vezetője az MTI-nek adott interjújában. A politikus szerint szigorú és takarékos jövő évi költségvetésre van szükség, úgy, hogy az egyben "fél balra átot" is jelentsen az MSZP számára.

A frakcióvezető az elmúlt hónapok eredménynek tartja, hogy az MSZP-frakció nagyon sok szakmai vita után, de a kormányzattal szorosan együttműködve mindig tudta biztosítani a szükséges parlamenti többséget. Ez azért siker, mert amikor felállt a kormány, tízből kilenc fogadás arra köttetett, hogy a szocialista frakció nem fogja tudni végigcsinálni a június 29-ig tartó parlamenti ülésszakot - emlékeztetett Mesterházy Attila.

Kitartanak

Hozzátette: az MSZP-frakción belülről nem kérdőjeleződött meg soha, hogy végigviszik ezt az ülésszakot, de kívülről, a médiából és az elemzők felől nagy volt a nyomás. A párton belülről inkább csak "egy féltő kérdés volt": ugye kitart a frakció és végigcsinálja? - fogalmazott.

Véleménye szerint a hétfői parlamenti szavazásokkal lezárult a válságkezelés egyik legnehezebb szakasza, amelyben a kormánynak és az MSZP-frakciónak a rossz és a kevésbé rossz között kellett választania. Mint mondta, az, hogy ezeknek az intézkedéseknek volt értelme, látszik az euró árfolyamán, a nemzetközi bizalom helyreállításán, a munkahelyek megőrzésén.

Költségvetés már novemberben

Mesterházy Attila szerint a következő fontos cezúra a 2010-es költségvetés elfogadása lesz. Elmondta, ő azt támogatja, hogy a lehető legkorábbi időpontban, november második felében fogadják el a költségvetést, amelyet a kormány már augusztus végén benyújthat a parlamentnek.

A büdzsének nagyon szigorúnak, takarékosnak kell lennie, és abban lesznek olyan érzékeny pontok, mint a MÁV és az önkormányzatok ügye, amelyek biztosan nagyon sok vitát fognak kiváltani - fejtette ki.

Megjegyezte, hogy ez lesz a választások előtti utolsó költségvetés, így annak tartalma "nagymértékben fogja azt mutatni, hogy a szocialisták megértették a történelem leckéjét, vagyis mindenki pontosan tudja és érti az MSZP-ben, nem lehet még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy választások előtt fellazítjuk a költségvetést".

A frakcióvezető véleménye szerint attól, hogy egy költségvetés szigorú és takarékos, még lehet baloldali, mivel annak prioritásaival lehet jelezni a baloldali jelleget.

MSZP: fél balra át!

Az MSZP-nek "fél balra átot" kell végrehajtania, mert a gazdasági racionalitásokat is figyelembe kell venni - mondta, hozzátéve: a jól működő gazdaság eszköz a baloldali célok megvalósításában: az oktatás-innováció, a foglalkoztatás, az egészségügy és a szociális területen.

Megerősítette, az MSZP-frakció határozottan támogatja, hogy a kormány kitöltse a parlamenti ciklust, mert ez a nemzet érdeke.

A frakcióvezető szerint ősszel az Országgyűlésben lesz támogatása a költségvetésnek. Elmondta, az MSZP az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy sok vita mellett végül mindig tud kompromisszumos megoldást találni, és így lesz ez a következő időszakban is.

Mesterházy Attila bízik abban, hogy az SZDSZ is támogatni fogja a költségvetést, hiszen ha a liberálisok hetvenöt nappal ezelőtt jónak tartottak egy programot, és nem változott a környezet, akkor az európai parlamenti választás eredménye miatt nem fognak kihátrálni a kormány mögül - mondta.

Hozzátette: az SZDSZ a program végrehajtása mellé állt, ezért abban bíznak, hogy a liberális frakcióból lesz annyi szavazat, hogy a költségvetést el lehessen fogadni.

A Fideszről szólva Mesterházy Attila azt mondta, a kormánynak "kíméletlen, arrogáns és végtelenül felelőtlen ellenzéke van", amely soha semmiben nem akar kompromisszumot kötni, még az emberek érdekében sem. Úgy vélte, az ellenzék csak nemekre és tagadásra építi a politikáját, illetve arra, hogy bármilyen döntést hoz a kormány, az garantáltan rossz, éppen ezért ők mindent visszaadnak, visszavonnak és "visszavezetik az országot a boldog kádári békeidőkbe".

Mesterházy Attila szerint a Fidesz folyamatosan azt az érzetet kelti az emberekben, hogy létezik a válságkezelésnek egy kevésbé fájdalmas változata, ez pedig népámítás, ezzel becsapják az embereket.

A frakcióvezető szerint nincs könnyebb útja a válságkezelésnek nemcsak Magyarországon, hanem Európában sem. Véleménye szerint Magyarország jövője szempontjából nélkülözhetetlenek voltak a kormány és a parlament által az elmúlt időszakban elfogadott intézkedések.

Hozzáfűzte: arra szólították fel a Fideszt, hozza be az Országgyűlésbe a programját, ha van ilyen, hogy meg lehessen ismerni, konkrétan milyen javaslatokat tenne a válság megoldására.

"Látható módon ma már a Fidesz sem mond a kormányzati elképzelésektől mindenben eltérő javaslatot. Egyre világosabban látszik, hogy kormányon a Fidesz sem tudna más eszközöket használni a válságkezelésre" - vélekedett.

Beszámolt arról, hogy az MSZP-frakció nyáron három informális ülést is tart, a költségvetésről, a közbiztonságról, valamint a foglalkoztatásról és a szociális rendszerről.Az egyik politikai menetrendre vonatkozó alternatíva szerint mivel az MSZP július 4-i kongresszusa nem foglalkozna személyi kérdésekkel, november végére újabb kongresszust hívnának össze, ahol a miniszterelnök-jelölés, a program elfogadása és az országos lista állítása mellett az elnökségét is megújítanák.

Ezen alternatíva szerint az MSZP országos választási bizottsága (ovb) kibővülne a "fiatalok" képviselőivel. A távirati iroda információi szerint felmerült az is, hogy az elnökség mai, és az ovb új tagjai saját belátásuk szerint döntenének arról, versenybe szállnak-e az elnökségi tisztségekért.

Mesterházy Attila közölte: nem lehet kimondani azt, hogy a párt tisztségviselői ne szálljanak versenybe posztjaikért, ez nem demokratikus lépés. Úgy vélte, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megméretteti-e magát. Egy biztos: a generációknak együtt kell működniük a párt minden szintjén - fűzte hozzá.

Mindenkinek van helye az MSZP-ben, aki dolgozni akar, és hittel, teljes erőbedobással a választási győzelmet akarja segíteni, aki azonban ezt nem akarja vállalni, annak a háttérbe kell lépnie - tette hozzá.

Bátrabb lesz az MSZP

Õsztől kezdeményezőbb, bátrabb kommunikációra, egységes fellépésre van szükség - szögezte le Mesterházy Attila. "Ha nem egy irányba húzzuk az MSZP szekerét, és ez kifelé is látszik, az nem tesz jót a közösségnek" - fogalmazott.

Szerinte a mai, a Fidesz által kialakított belpolitikai "háborús helyzetben" nem helyes, ha valaki a közösség véleményével szemben állandóan kisebbségi véleményt fogalmaz meg a nyilvánosság előtt. Ez nem a demokrácia csorbítása, egyszerűen csak a többség által eldöntött irányt kell mindenkinek végrehajtania - mondta.

Ki lesz a kormányfőjelölt?

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e miniszterelnök-jelölti szerepet, Mesterházy Attila azt válaszolta: ez a kérdés még korai. Leszögezte, hogy a költségvetés után tartandó kongresszusra már el kell készülnie a párt választási programjának, ezen belül annak, milyen politikát folytatnak a választásokig, milyen törvényeket kívánnak még benyújtani. Ha megvan a tartalom, akkor kell dönteni arról, ki képviselje mindezt jelöltként - hangsúlyozta az alelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy a július 4-i kongresszus a tervek szerint három területen javasol majd intézkedéseket a kormánynak, Mesterházy Attila elmondta: a szociális, az igazságos és arányos teherviselés, illetve a közbiztonság témakörében javaslatokat fogalmaznak meg.

Szocialista "szentháromság"

Az MSZP-nek a modernizációs és a tágan értelmezett biztonsággal kapcsolatos jellemzőit erősíteni kell - szögezte le az alelnök. Mint mondta, az MSZP által képviselt alapértékeknek, mint az igazságosság, esélyegyenlőség, szolidaritás, még markánsabban kell megjelenniük a párt kezdeményezéseiben.

Mesterházy Attila szerint a szocialista pártnak még számos új, általuk eddig nem elég határozottan felkarolt témát is elő kell vennie. Ezek közé sorolta például a nemzet-, zöld-, a fogyasztóvédelmi, a vidékpolitikát és az innovációt. Az alelnök úgy vélte, e területek új politikai tartalmat és arculatot tudnak adni az MSZP-nek.

A következő hónapokban meg kell mutatnunk ezt az új politikai tartalmat a választóknak - szögezte le.

Mesterházy Attila szerint az MSZP előtt álló legnagyobb feladat, hogy korábbi egymillió szavazóját meg tudja szólítani, maga mellé tudja ismét állítani. Hozzátette: be fogják bizonyítani a Fidesznek, hogy a "meccs még nincs lefutva", korán ünnepli a választási győzelmét, az ellenfél még sok hibát tud elkövetni, a kormányzó párt pedig még sok olyan intézkedést tud hozni, amely alapvetően át tudja rajzolni a pártok jelenlegi támogatottságát.

Nem lehet úgy felmenni a pályára, hogy eleve vereségre készülünk - mondta a frakcióvezető. Győzni akarással kell küzdeni, mert ha a szocialisták sem hisznek a győzelemben, mit mondjon erre a választópolgár - fogalmazott.

Az elmúlt hét-nyolc évet racionálisan kell értékelni, le kell vonni a tanulságokat, de már a jövőben kell gondolkozni, előre kell nézni - jelentette ki Mesterházy Attila. Mint mondta, "mindezekhez tiszta fej és forró szív kell".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×