eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már ujjlenyomat is kerül az útlevelekbe

Hétfőtől ujjlenyomatot is tartalmazó útleveleket állítanak ki az okmányirodák. A kormány szerint a biometrikus útlevelek biztonságosabbak, és nehezebb velük visszaélni. Az ujjlenyomatokat nem tárolják adatbázisban, és a változás miatt senkinek sem kell új okmányt igényelnie, bárhová is utazik.

Hatezernél is többen igényeltek hétfőn útlevelet országszerte az okmányirodákban. Egy átlagos napon három-négyezer igénylést adnak le, ám a nyári utazások miatt megnőtt a számuk.

Mindez nincs összefüggésben azzal, hogy hétfő óta már ujjlenyomatot is tartalmazó biometrikus útlevelet állítanak ki a hatóságok. Bár az InfoRádió úgy tudja, a Visegrádi utcai központi okmányirodában komoly gondokat okozott az átállás, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke elmondta: minden igényt tudtak teljesíteni, pusztán szervezési gondok adódtak.

Ignácz István leszögezte: azért, mert ujjlenyomatot is vesznek az útlevelet igénylő állampolgároktól, nem növekszik sem az adatfelvétel, sem a kiállítás ideje. Az illeték mértéke sem változik, továbbra is 7500 forintot kell fizetni egy új passzusért, igaz, ennek előállítási költsége 8500 forint.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta: uniós előírás miatt kellett átállni az új típusú okmányra. Draskovics Tibor hangsúlyozta: a levett ujjlenyomat nem kerül semmilyen adatbázisba, pusztán az útlevélbe. Ellenőrizni is csak a határátkelőkön és az okmányirodákban tudják az új dokumentumokat, de csak abban az esetben, ha bűncselekmény gyanúja vetődik fel.

A tárcavezető elmondta, hogy az új rendszer miatt nincs változás az Egyesült Államokba való utazás szabályaiban sem: a kék útlevéllel rendelkezőknek vízumot kell igényelniük, a piros útleveleseknek elég csak a regisztráció, még akkor is, ha nincs benne ujjlenyomat.

Draskovics Tibor hozzátette: azt is tervezik, hogy a közeljövőben már éjjel-nappal és hétvégén is lehet majd útlevelet igényelni, amit egy-két órán belül ki is bocsátanak.

Fontos változás, hogy most már a 14 év alattiak is igényelhetnek személyi igazolványt. Ennek Draskovics Tibor szerint az a fő célja, hogy a kiskorúak is útlevél nélkül utazhassanak az Európai Unión belül.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×