INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Lényegében kettészakadt a Szabad Demokraták Szövetsége

Infostart / InfoRádió
Nem indul az SZDSZ elnöki posztjáért Gusztos Péter; lemondott a liberális párt ifjúsági szervezetének elnöksége; a párt jövőjét is kockáztató vita a válságkezelésről - mindez az elmúlt napokban történt a Szabad Demokraták Szövetségének háza táján.

 Lényegében kettészakadt a Szabad Demokraták Szövetsége. A helyzet bonyolult, de a fő törésvonal a válságkezelés folytatását, és így a kormány támogatását szorgalmazók, valamint a teljes megújulást akarók közt van.

A szakadék áthidalhatatlannak tűnik. Ezt az is jól bizonyítja, hogy a kilátástalan helyzetben múlt héten Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes bejelentette, hogy szigorú feltételek teljesülése esetén elvállalja a párt vezetését, szerdán azonban az internetes naplójában bejelentette: mégsem indul a tisztségért, sőt, semmilyen pozícióért nem száll versenybe.

Az SZDSZ olyan párt, amely képtelen politikai hibáival szembenézni, rossz beidegződésein változtatni, megújulni. Az SZDSZ-ben már nincs meg az a közösségi ambíció, hogy a magyar liberalizmus önálló képviseletére vállalkozzon. "Sem hajlam, sem elégséges szándék és képesség nem látszik arra, hogy helyzetünkkel, kudarcunk okaival tisztességesen szembenézzünk" - írja blogjában Gusztos Péter.

A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy a hétfői frakcióülésen 11-8 arányban szavaztak a liberális képviselők amellett, hogy támogassák a kormány válságkezelő lépéseit.

Nézetkülönbség korábban is előfordult, de a képviselők mindig tartották magukat a többségi döntéshez, és a plenáris ülésen már egységesen szavaztak. Most nem így volt. Az európai parlamenti választásokon elért kétszázalékos eredmény után felvetődött, hogy egy nagy tekintélyű, integratív embernek kell az SZDSZ-t vezetnie. Most azonban a jelöltek Retkes Attila és Badacsonyi Szabolcs, mindketten fővárosi SZDSZ-esek.

Az egységet ráadásul Demszky Gábor főpolgármester is bontja, aki - bár hangsúlyozza, hogy kitart a válságkezelő kormány mellett - a vagyonadó ellen viszont határozottan lobbizott. Sőt, az elnökaspiráns Badacsonyi Szabolcs nyílt levelet írt Demszky Gábornak, amelyben arra kéri, hogy támogassa a válságkezelést, ő ugyanis úgy tudja, hogy a főpolgármester azon mesterkedik, hogy kivezesse a pártot Bajnai Gordon mögül.

Demszky Gábor ezt cáfolta. A vagyonadó megszavazása egyébként óriási felháborodást váltott ki a liberális párt helyi szervezeteiben: a Győr-Moson-Sopron és a Bács-Kiskun megyei SZDSZ is tiltakozott a frakciódöntés ellen.

Lázadnak a fiatalok is. A párt helyzetére hivatkozva lemondott az SZDSZ ifjúsági szervezetének teljes elnöksége. A liberális párt július 12-én tartja a tisztújító küldöttgyűlését.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk