eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fico szerint az nyelvtörvény rendben van

Robert Fico szlovák kormányfő szerint az államnyelvtörvény módosítása rendben van, s nem látja okát annak, hogy ez a kérdés veszélyeztesse tervezett magyarországi látogatását.

A magyar fél kedden élesen bírálta a szlovák államnyelvtörvény módosítását, s a nemzeti kisebbségi jogok csorbítását látja benne.

"Nem látok abszolút semmiféle okot az ilyen reakcióra, mert semmi szokatlant, semmi rendkívülit nem tettünk" - jelentette ki Fico a szlovák kormány szerdai ülése után Pozsonyban újságírók előtt. Leszögezte: érvényes magyarországi meghívása van, kész találkozni magyar partnerével, s már csak arra vár, hogy a magyar fél megerősítse annak időpontját.

"A Szlovák Köztársaságnak védelmeznie kell saját érdekeit, és biztos, hogy az államnyelv is ezen érdekek közé tartozik. Rossz állam lennénk, rossz ország lennénk, ha nem védenénk az államnyelvünket. Ilyen körülmények között örülök, hogy a Nemzeti Tanács ezt a törvényt elfogadta" - mondta a miniszterelnök.

Fico szerint találkozója Bajnai Gordon magyar kormányfővel most a magyar fél dolga. "Érvényes meghívásunk van Budapestre. Az időpontra várunk, tehát a látogatás megerősítésére. Az én helyzetem egyszerű - kész vagyok bármikor, bárhol, bármilyen témáról tárgyalni a magyar miniszterelnökkel" - húzta alá a politikus.

Balázs Péter külügyminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy a magyar fél mindent megtett a találkozó érdekében, s most minden a szlovák féltől függ.

A pozsonyi külügyminisztérium szintén nem látja okát annak, hogy az államnyelvtörvény módosítása miatt elhalasszák Robert Fico szlovák kormányfő tervezett magyarországi látogatását.

"Meggyőződésünk, hogy a nyelvtörvény elfogadása nem sérti a kisebbségi jogok garantálásának magas szintjét Szlovákiában" - nyilatkozta kedden este Ján Skoda külügyminisztériumi szóvivő.

"Szokatlan dolog, hogy 2001 óta a (szlovák) kormányfő nem járt hivatalos látogatáson Budapesten, és az államfőt sem hívták meg" - jegyezte meg a pozsonyi szóvivő.

Skoda megerősítette, hogy a szlovák kormányfő régóta tervezett hivatalos budapesti útjának időpontját még nem rögzítették. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter június elején azt mondta, hogy a magyar és a szlovák kormányfő várhatóan július 7-én vagy 9-én találkozik Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×