INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Felújították a haditemetőt

InfoRádió / MTI
Újraavatták az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytáborának VII-es számú temetőjét szerdán Esztergom-Kenyérmezőn. A felújított temetőben nyugvók névsora a fából faragott díszkapu belső oldalán olvasható.

A temetőben 1548 olasz, orosz, szerb és román nemzetiségű katonát helyeztek örök nyugalomra - mondta el az avatáson a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

A Kis-Strázsa hegyen található Kenyérmező hadifogolytáboraiban 120 ezer ember raboskodott. A tábort kezdetben ezerfősre tervezték. A tífusz- és kolerajárványokban elhunytakat 11 temetőben helyezték örök nyugalomra - emlékeztetett Holló József Ferenc nyugalmazott altábornagy.

A sírokat 1920-ban betongúlákkal, vaskereszttel és névtáblákkal látták el. A temetőt a Szalézi Fiúiskola növendékei gondozták a közeli laktanya katonáinak segítségével. A II. világháború után a szovjet csapatok lőtérnek használták a helyet, a sírokat szétdúlták, csak három, kőből készült tiszti síremlék maradt viszonylagos épségben.

A temető felújítását a hadtörténeti intézet és múzeum, valamint Esztergom önkormányzata végezte el magánszemélyek és különböző szervezetek önkéntes segítségével. Az avatóünnepségen és koszorúzáson megjelentek az olasz, orosz, szerb és román katonai attasék, illetve képviselőik.

Korabeli iratok szerint a táborban nevezetesebb hadifoglyokat is őriztek, köztük Eugen Martinov orosz tábornokot, Alexi Sledkovszky kozák kapitányt és Urosevics Velibár szerb költőt.

A címlapról ajánljuk