eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Diákélet: majdnem mindhalálig

December közepéig jogosultak térítésmentes orvosi ellátásra azok a most érettségizett diákok, akiket nem vettek fel egy felsőoktatási intézménybe sem, és nem találtak munkát - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője.

A most érettségiző diákoknak a diákigazolványuk érvényességi idejéig, vagyis október 31-ig rendezett a társadalombiztosítási jogviszonyuk - mondta az InfoRádiónak az Országos Egészségbiztosítása Pénztár szóvivője.

Molnár Barbara hozzátette: a diákigazolvány lejárta után életbe lép az úgynevezett passzív jogviszony, amely még újabb 45 napot jelent, így a leérettségizett diákok még december közepéig biztosítottak.

A szóvivő hangsúlyozta: mivel a jelenlegi szabályok szerint érvényes jogviszonynak tekintendő az érvényes diákigazolvány, akkor sincs probléma, ha az iskola a tanév végével kijelenti hallgatóit.

Ha a leérettségizett diák december közepéig nem talál állást vagy nem iratkozott be az egyetemre, akkor sem marad társadalombiztosítás nélkül. Ebben az esetben regisztrálnia kell magát mint álláskereső, de ha erre sincs lehetősége, akkor az APEH-nek egészségügyi járulékot is fizethet, ami havonta 4 500 forintot jelent - mondta Molnár Barbara.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×