eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tart a szúnyoginvázió a Balatonnál

Rövidesen befejeződik az árvaszúnyogok rajzása a Balatonnál, hamarosan megjelennek a csípős szúnyogok - mondta az InfoRádiónak a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője. Sáringer-Kenyeres Tamás hozzátette: az árvaszúnyogok ellen semmilyen irtószerrel nem lehet védekezni, csupán a szeles időjárás riasztja el őket.

Nem szabad irtani az árvaszúnyogokat, meg kell próbálni együtt élni velük, annak ellenére is, hogy rendkívül kellemetlen a jelenlétük: óriási felhőkben rajzanak a vizek közelében, ilyenkor egy italt nem lehet meginni anélkül, hogy egy-két zöld színű ízeltlábú bele ne pottyanna a pohárba - mondta az InfoRádiónak a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője.

Sáringer-Kenyeres Tamás hozzátette: a bőrre fújható, kenhető rovarriasztó szerek nem hatnak az árvaszúnyogok ellen, ezek az állatok elsősorban a szeles időjárást nem kedvelik, az erős légmozgás elriasztja őket.

Az árvaszúnyogok rajzása nem tart sokáig, néhány napon belül véget ér, de augusztusban újabb, a Balaton iszapjában fejlődő, abból káros anyagokat kivonó - így végeredményben a tó vízminőségét javító - lárvák kelnek majd ki - jegyezte meg a szakértő.

Rövidesen megjelennek majd a csípős szúnyogok is a Balatonnál, annak ellenére is, hogy iodén már kétszer volt szúnyogirtás a környéken. A következő két hónapban még legalább négyre ilyen akcióra lesz szükség - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×