eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szegény országnak nem lesz doppinlaborja

A Sportkórház a helyén marad, a félbemaradt felújítás befejezésére és egy magyarországi akkreditált doppinglaborra nincs pénz az állami költségvetésben, az új főigazgató személyét július 15-éig nevezik meg. Mindezeket Székely Tamás egészségügyi miniszter jelentette be az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága előtti meghallgatásán.

A tárcavezető azt is elmondta: célszerűnek látja, hogy a Sportkórházban egy minimum 10 aktív ágyból álló belgyógyászati részleget hozzanak létre. Ezt úgy tartja megvalósíthatónak, hogy a jelenlegi 30 sportsebészeti és 15 ortopédiai sebészeti aktív ágy egy részét belgyógyászativá alakítják át.

A miniszter szerint szükség van a sportorvosi hálózat megújítására, mert a sportorvosi vizsgálatok jelenleg formálisak, s nem biztos, hogy azok során megalapozott szakvéleményeket állítanak ki. Székely Tamás úgy látja, ki kell dolgozni egy sportorvosi akkreditált protokollt, mert ha a vizsgálatokat aszerint végzik el, akkor elkerülhető lesz egy-két olyan haláleset, amilyen a közelmúltban történt.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) félbemaradt rekonstrukciójának befejezéséhez a miniszter szerint legalább 2 milliárd forint kellene, ahhoz pedig, hogy mindez az eredeti tervek szerint valósuljon meg, 8-10 milliárd. A minisztérium költségvetésében erre jelenleg nincs forrás, ráadásul a felújítás második ütemét még engedélyeztetni is kellene az illetékes hatóságokkal. A rekonstrukció befejezésére így csak akkor van esély, ha sikerül magántőket bevonni a fejlesztésbe. Székely Tamás szerint jelenleg nincs pénz az egészségügyi tárcánál egy magyarországi akkreditált doppinglaborra sem.

Az ülésen szóba került az OSEI volt első számú vezetőjének, Berkes Istvánnak a felmentése is. Székely Tamás szerint a korábbi főigazgató elleni feljelentésben megfogalmazott több mint tíz "vádpontnak" a fele beigazolódott, a másik fele nem. Végül három pont miatt döntött Berkes leváltása mellett. Egyrészt a vizsgálatok során kiderült, hogy a főigazgató által vállalt műtétek egy részét nem ő végezte el; az operációk leírását nem az készítette el, akinek kellett volna; 33 esetben pedig semmiféle dokumentumot nem találtak a Sportkórházban arról, hogy a betegen milyen beavatkozást végeztek el.

Berkes elmozdításához hozzájárult az is, hogy hiányosságok voltak a készpénzkezelés dokumentációjában, valamint, hogy a miniszter utasítása ellenére nem végezték el az intézmény működési szabályzatainak felülvizsgálatát és szükséges módosításokat.

Az OSEI-t jelenleg megbízott főigazgató irányítja, a pályázatot már kiírták a posztra, az új főigazgató megnevezését július 15-éig ígérte Székely Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×