eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Panasz a smasszerekre

Börtönőrök által elkövetett bántalmazásokra panaszkodtak az elítéltek az ombudsmannak, aki emiatt bejelentés nélkül vizsgálódik a börtönökben - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Tavasszal egy börtönben belehalt a bántalmazásba egy fogvatartott és az ügyészség börtönőröket gyanúsított meg azzal, hogy megverték az áldozatot. Szabó Máté ombudsman márciusban hivatalból indította meg a büntetés-végrehajtási intézmények alapjogi szempontú átfogó vizsgálatát.

Fogvatartottak és hozzátartozóik is küldtek bántalmazásokról szóló beszámolókat az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, többnyire fővárosi büntetés-végrehajtási intézetekben fordult elő, hogy megvertek vagy más módon bántalmaztak elítélteket, de ezek nyomán legtöbbször vizsgálat is indult. Volt felügyelő, akinek a szolgálati viszonyát megszüntették, máskor büntetőeljárás lett az ügyből, de az is előfordult, hogy az ombudsman megkeresése nyomán nyomozás kezdődött hivatalos eljárásban történt bántalmazás gyanúja miatt.

Az országgyűlési biztos az átfogó vizsgálatok megkezdésekor arra figyelmeztetett: a szabadságvesztés büntetés végrehajtása nem érintheti a fogvatartottak alapvető szabadságjogainak - így emberi méltóságukhoz, az élethez és az emberséges bánásmódhoz való jogaik - érvényesülését.

Az esetleges visszásságok megelőzése érdekében Szabó Máté a nyárra is tervez előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatokat büntetés-végrehajtási intézetekben.Az ombudsman kiemelte: a jogerős ítélet nélkül, előzetesen fogva tartottak esetében Magyarországon egyáltalán nem érvényesül az ártatlanság vélelmének megfelelő "külön elbánás" elve.

Magyarországon növekszik az előzetes letartóztatásba kerülők száma: 2008 júliusában 3865, decemberben már 4332 volt, jelenleg pedig 4404 fő.

Sajtóhírek szerint a zsúfoltság csökkentésére irányuló intézkedésekkel ellentétben június 30-ával ideiglenesen bezárják a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú, az előzetesen letartóztatottak fogva tartására szolgáló Gyorskocsi utcai objektumát. A 220 férőhelyes intézet bezárásával viszont tovább fokozódik az amúgy is rendkívül zsúfolt előzetesek telítettsége, még tarthatatlanabbakká válnak a fogva tartás körülményei.

Az ombudsman továbbra is orvosolandó problémának tartja mind az előzetesházak telítettségét, mind a fiatalkorúak megyei büntetés-végrehajtási intézetekben való elhelyezését. Szabó Máté felkérte az igazságügyi minisztert, hogy a tervezett intézkedés indokairól, a végrehajtás módjáról és az intézetben fogva tartottak elhelyezéséről 15 napon belül adjon részletes tájékoztatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×