eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke

Megválasztotta az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Harmadik nekifutásra a képviselők közül 309-en szavaztak igennel és 36-an nemmel Sólyom László köztársasági elnök jelöltjére. A szavazás után Baka András letette az esküt.

Délelőtt a Fidesz képviselőcsoportja is meghallgatta a jelöltet. Navracsics Tibor frakcióvezető közölte: igennel fognak szavazni. Baka András arról beszélt: továbbra is lát esélyt megválasztására, és ez volt az oka, hogy elfogadta a jelöltséget.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli tanácskozása után azt mondta: a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elutasította, hogy zárt ülésen, nyílt szavazással döntsenek, az MSZP-frakció javaslatának megfelelően.

Egy tollal szavaztak a szocialisták

A Fidesz az MSZP-nek azt a javaslatát is elutasította, hogy a szocialisták külön urnába dobhassák szavazataikat a főbírójelöltről.

Répássy Róbert elmondta: a szocialisták javaslata sérti a szavazás titkosságára vonatkozó szabályokat, amelyek szerint úgy kell eljárni, hogy ne lehessen azonosítani sem azt, hogy ki adott le szavazatot, sem pedig a képviselők pártállását.

Göndör István, az MSZP frakcióigazgatója közölte: a szocialisták a Ház tekintélyét igyekeznek helyreállítani. Hozzátette: azt kezdeményezték, hogy a kormánypárti és az ellenzéki képviselők külön-külön urnába dobhassák be szavazócéduláikat, de a Fidesz ezt a javaslatukat elutasította.

A szocialisták a tilalmat úgy "cselezték" ki, hogy ugyanazzal a speciális filctollal szavaztak.

Harmadszorra

Sólyom László köztársasági elnök kedden jelölte, immáron harmadszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírája először 2008 májusában, majd múlt hétfőn sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A legutóbbi voksolás előtt a két nagy frakció, a Fidesz és az MSZP is azt közölte, támogatni fogják a jelöltet, majd a történtek után a képviselőcsoportok egymást vádolták azzal, hogy a másik nem tartotta be szavát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×