eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Dávid Ibolya összefogna a Fidesszel - a nap hírei

Dávid Ibolya maradt az MDF elnöke, a nyílt bizalmi szavazás után ketten kiléptek a pártból. A Fidesz szerint a MÁV-vagyon még meglévő részének eladását tervezi a kormány. Oroszország kész a START-I szerződésben előírtnál is nagyobb mértékben csökkenteni nukleáris fegyverzetét. A nap hírei 2009. június 20-án.

Dávid Ibolya maradt az MDF elnöke, miután a párt országos gyűlése nagy többséggel, nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában. A pártelnök a voksolás után együttműködést szorgalmazott a Fidesszel a széljobboldal erősödésének megakadályozására. Az MDF szóvivője az InfoRádióban elmondta: Dávid Ibolyára 182 igen 72 nem szavazat érkezett, 20 küldött tartózkodott. Kerék-Bárczy Szabolcs egy demokratikus pártban természetes jelenségnek nevezte, hogy a szavazás után a nyílt voksolást kifogásoló több küldött is távozott a rendezvényről. Úgy fogalmazott: a bizalmi szavazásnál van lehetőség arra, hogy az ne titkosan történjen. Közben Grezsa István, az MDF Csongrád megyei elnöke és Porkoláb Mátyás, volt budapesti választmányi elnök is bejelentette: kilép a pártból. Az országos gyűlésen Herényi Károlyt és Joó Szabolcsot választották a pártból korábban kizárt Hock Zoltán és Pettkó András helyére.

Ágh Péter eddigi ügyvezető alelnököt választotta vezetőjévé a Fidelitas miskolci kongresszusán. Szijjártó Péter, a Fidelitas eddigi elnöke nem indult a posztért, döntését a Fideszben betöltött feladataival indokolta. Szíjjártó Péter a tanácskozáson úgy fogalmazott: tömörülésük Magyarország és Közép-Európa legnagyobb, legbefolyásosabb ifjúsági szervezete lett az elmúlt négy évben.. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke videoüzenetében arról beszélt: történelmi feladat vár a fiatalokra. Mint mondta: 1990-ben nem sikerült kialakítani a szabad Magyarországot, ezért azt a mai fiataloknak kell kivívniuk.

A Fidesz szerint a MÁV-vagyon még meglévő részének eladását és a közszolgáltatások szűkítését tervezi a kormány. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásra hivatkozva azt mondta: a kabinet a MÁV vagyonának eladásából akarja fedezni azt a több milliárdos hiteltartozást, amely 2003 és 2006 között keletkezett. A Magyar Nemzet a többi között azt írta: a leányvállalatok és az ingatlanvagyon kiárusítását, valamint a mellékvonalak regionális cégekbe szervezését tervezi a vasúttársaság. A lap úgy tudja, hogy az előterjesztésről kedden tárgyal a kormány. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: valóban létezik egy munkaanyag, de még nincs végleges döntés az esetleges átszervezések ügyében.

Az SZDSZ országos tanácsa rendkívüli ülésének határozatképtelensége ellenére megtartják a párt július 4-re tervezett tisztújító küldöttgyűlését. Az egy hete lemondását bejelentő Fodor Gábor pártelnök úgy fogalmazott: egyszerűbb lett volna, ha a szombati ülésen meg tudják hozni a még szükséges döntéseket, de a küldöttgyűlés így is megtartható. Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke úgy vélte: július 4-én a küldöttgyűlés már az új elnökjelöltekről is döntést hozhat. Fodor Gábor a párt sikertelen európai parlamenti választási eredménye után jelentette be, hogy felajánlja lemondását.

A vidék értékeire, az önkormányzatok nehéz helyzetére, és az összefogás fontosságára hívták fel a figyelmet a Nemzeti Zarándoklat résztvevői utolsó állomásukon, Budapesten. A kezdeményezők az 56-osok terén ismertették követeléseiket, amelyekben a vitatott privatizációs ügyletek felülvizsgálata mellett az is szerepel, hogy a Nemzeti Földalap földvagyonából csak a helyi gazdálkodók részesüljenek, a vízellátás és a közművek pedig maradjanak nemzeti közösségi tulajdonban. A megmozdulást a zempléni Pálháza és Komlóska polgármestere kezdeményezte.

Iránban ismét a múlt heti elnökválasztás érvénytelenítését követelte az Õrök Tanácsától Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető. A politikus a választások lebonyolításért felelős testületnek írt levelében számos állítólagos választási szabálytalanságot sorol fel. Pénteken az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh nyugalomra intette az ellenzéki tüntetőket és Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnököt nyilvánította a választás győztesének. Közben Iránban vízágyúkat és könnygázt vetett be a rendőrség a fővárosban tüntetők feloszlatására.

Oroszország kész a START-I szerződésben előírtnál is nagyobb mértékben csökkenteni nukleáris fegyverzetét. Az orosz államfő Amszterdamban beszélt erről. Dmitrij Medvegyev nem sokkal később ugyanakkor hozzátette: cserébe Washingtonnak is megnyugtató választ kell adnia a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében. A START-I szerződés szerint Oroszországnak és az Egyesült Államoknak 2012-ig 1700 és 2200 közé kell csökkenteni saját, nukleáris tölteteinek számát.

Horvátországban hatan megsérültek a viharos időjárásban az Isztriai -félszigeten. A forgószél Medulinban lakókocsikat és sátrakat borított fel, a leszakadó faágak autókat rongáltak meg. Helyi hírportálok beszámolója szerint Isztria több települését is elérte a viharos időjárás. A szél miatt több helyen szünetelt az áramszolgáltatás a félszigeten.

Az idén 29 strand és 5 vitorlás kikötő kapta meg a Kékhullám Zászlókat. Az elismerést azok a balatoni, Fertő-tavi, Velencei-tavi és Tisza-tavi strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is. A Kékhullám Zászlót 26 balatoni, egy-egy Fertő-tavi, Velencei-tavi és Tisza-tavi strand kapta meg, az elismerés egy évre szól.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×