eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tölgyessy: A Fidesz még nem reagált a Jobbik eredményére

A pártok közül egyedül az SZDSZ reagált világosan az EP-választások eredményére, a többiek egyelőre nem válaszolnak arra az egyértelmű üzenetre, amit a szavazók küldtek június 7-én a politikának - mondta Tölgyessy Péter a MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Fidesz nem akar beszélni a Jobbikról, az MSZP nem mer változtatni, ennek pedig akár az lehet a következménye, hogy egy-két éven belül egy 30 százalékos Jobbik válik az ellenzék vezető erejévé.

Az európai parlamenti választásokon az emberek nagyon egyértelmű és világos üzenetet küldtek a politikának azzal, hogy az MSZP veszítette a legnagyobbat, a Fidesz lett Európa legerősebb pártja, és nálunk lett a legerősebb a rendszertagadó párt - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Mára már az is látható, hogy a Jobbik döntően az MSZP-től vitte el a szavazatokat. A radikális párt Északkelet-Magyarországon tarolt, a klasszikusan vörös Ózdon több mint 33 százalékot kapott, miközben megfeleződött, 23 százalékos lett az MSZP támogatása. Budán és Nyugat-Magyarországon ugyanakkor messze kisebb a Jobbik előretörése az országos átlagnál, itt tíz százalék alatt maradt a radikális párt, míg a Fidesz bőven 60 százalék felett hozott, az SZDSZ pedig teljesen megsemmisült.

Az eredmények egyértelműen jelzik azt is, hogy az MSZP a fiatalok között csak a rendszerváltás környékén állt ilyen rosszul, és most először veszített legszűkebb törzsközönségből is, márpedig, ha ez a tendencia tartós lesz, a párt közép- vagy kispárt lesz, még akkor is, ha az országgyűlési választásokon nyilvánvalóan nagyobb lesz majd a részvétel.

A baloldal nagyon nagy bajban van

Az alkotmányjogász úgy számol: ha most lennének a választások, az MSZP 25 százalékot is kaphatna, mivel azonban a tét az összes mandátum egyharmada, amihez 35 százalék fölé kellene menni, kérdés, hogy érdemes-e ezért még játszani. Egy sikeresebb részvételhez az alkotmányjogász szerint az MSZP-nek sürgősen és gyökeresen változtatni kellene, a baloldal, a baloldali gondolkodás ugyanis nagyon nagy bajban van, és ha az MSZP ennyire ragaszkodik a hatalomhoz, megtörténhet az is, hogy a következő választásokon a Jobbik lesz az ellenzék vezető ereje.

Az MSZP háza táján azonban a mozgásnak semmi nyoma, személyi változás nem várható. A kormány mozgástere ugyanakkor nagyon szűk, az MSZP-t pedig tovább gyengítheti a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás, amely alapján még 40 milliárd forintot ki kell venni a közösségi közlekedésből, 120 milliárdot az önkormányzati büdzséből, a 3,8 százalékos hiány tartásához pedig akár újabb megszorítások is kellhetnek, miközben az eddigi intézkedéseket igazán csak ősszel érzik majd meg a családok.

Már nem szégyen a Jobbikra szavazni

Az alkotmányjogász úgy látja, ma már biztosan nem lehet sikeres az a hagyományos szocialista stratégia, hogy elég lesz meglapulni, és várni, arra hogy a többiek majd hibáznak. Az ország ugyanis később is egyértelműen az MSZP-t teszi majd felelőssé, ráadásul bejött egy új szereplő, a Jobbik, amelyre az EP-választások eredménye után már nem szégyen szavazni, a radikális párt így tovább hódíthat, és két év múlva akár 30 százalékon felüli párt is lehet.

Tölgyessy Péter ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy a Jobbik még nem esett át azokon a viszályokon, amelyeken a túl gyorsan, túl nagyra nőtt pártok szinte törvényszerűen átmennek, és a párt egyelőre megvalósíthatatlan válaszokat ad a valós kérdésekre, így egyáltalán nem biztos, hogy az előretörése tartós lesz.Fidesz: reagálni kell a Jobbikra

A Fidesz most középre próbálja pozícionálni magát, a tehetetlen baloldal és radikális jobboldal közé, és látványosan nem beszél a Jobbikról, pedig egyértelműen el kellene döntenie, mit akar kezdeni vele - mondja Tölgyessy Péter.

A Jobbik most még kevéssé érinti a legnagyobb ellenzéki párt pozícióit, ám jelentős veszélyt hozhat a Fideszre, ha az hatalomra kerül, és ő viseli majd a felelősséget az országért. Ebben a helyzetben ugyanis özönlenek majd szavazók a Jobbik felé. A Fidesz Tölgyessy szerint ebben a helyzetben két dolgot tehet: megpróbálja a rendszertagadással behúzni a Jobbik-szavazókat, vagy megpróbálja az átjárást lezárni a két párt között, ám Tölgyessy szerint ez utóbbi már lehetetlen.

SZSZ, MDF, LMP

Az SZDSZ-ről az alkotmányjogász azt mondja: nyilvánvaló, hogy az alig két százalék nem a pillanatnyi állapotot tükrözi, a pártot húsz év vitte el idáig, ezért is tartja meglepőnek, hogy azokat a régi nagy neveket próbálja visszahozni, amelyekkel ezt az utat végigjárták.

Az MDF-nél Tölgyessy szerint az egyetlen eredmény, hogy Dávid Ibolya folytathatja a párt vezetését, ám figyelmeztet arra is, hogy az az óriási támogatás, ami a párthoz eddig a baloldaltól jött, elmaradhat, az MSZP ugyanis magával lesz elfoglalva.

A Lehet Más a Politika szereplését az alkotmányjogász sikeresnek látja, de figyelmeztet arra, hogy a pártnak sem olyan ügyei, sem olyan emberei nincsenek, amelyekkel, akikkel megmozgatná a közvéleményt, ráadásul miközben most 20 ezer kopogtató cédula elég volt, nem biztos, hogy ezt országgyűlési, önkormányzati választásokon is behozzák majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×