eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több a diák, de kevesebb a nyári munka

Vidéken 40 százalékkal kevesebb munka várja a diákokat, akik közül idén minden eddiginél többen szeretnének dolgozni - mondta az InfoRádiónak a Meló-Diák budapesti igazgatója. A fővárosban egyelőre van elég állásajánlat, de fizikai munkából már itt is kevesebb van, mint korábban - tette hozzá Kott Zoltán.

Június közepén, az iskolaév befejezésével jelentősen megugrik az érdeklődés a diákmunkák iránt, de idén, vélhetően a válság miatt, már év közben is sokan keresték a pénzkeresetetnek ezt a formáját - mondta az InfoRádiónak a Meló-Diák budapesti igazgatója. A május végi adatok szerint idén a korábbi éveknél 15-18 százalékkal több fiatal szeretne időlegesen munkát vállalni.

Kott Zoltán kiemelte: a fővárosban a tavalyinál némileg több álláslehetőség közül válogathatnak a fiatalok, de vidéken óriási a visszaesés, 30-40 százalékkal kevesebb munka várja az érdeklődőket. A legjelentősebb a fizikai munkák visszaesése, de irodai és adminisztratív munkából is kevesebb van.

Kevesebb nyári álláshelyet hirdettek meg a multinacionális üzletláncok, rendkívül óvatosak az idényjellegű foglalkoztatásra korábban nyitott balatoni vendéglátók, ám a legnagyobb visszaesés ebben a tekintetben az ipari üzemekben tapasztalható. Ugyanakkor néhány százalékkal nőtt a kereslet a mezőgazdaságban - írta hétfői számában a Napi Gazdaság.

A Meló-Diák igazgatója szerint bizakodásra az adhat okot, hogy a cégeknek fontos a költséghatékony működés, így ha új megrendelést kapnak, azt átmeneti munkaerővel, iskolaszövetkezeten keresztül kedvező áron tudják megoldani - vagyis ez erősíti a keresletet.

A legalacsonyabb órabér 411 forint, de szaktudással és nyelvtudással többet is meg lehet keresni diákmunkával - tette hozzá Kott Zoltán.

Háttérbe szorultak

Jóval kevesebb lehetőséget kínálnak az idén a munkát kereső fiataloknak az önkormányzatok, illetve a tulajdonukban lévő cégek is. Az "élmezőnybe" tartozó Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Győrben "csak" a felére csökkent a diákoknak meghirdetett álláslehetőségek száma, a legtöbb helyen viszont már nem is kínálnak ilyet.

Csapó Károly, a dél-zalai kistérség munkaerő-gazdálkodással foglalkozó referense a Napi Gazdaságnak azt mondta: a helyhatóságok zöménél az elmúlt hónapokban teljesen háttérbe szorult ez a kérdés. A korábban diákok által végzett feladatokat - például parktakarítást, ároktisztítást, parkolójegy-értékesítést - vagy vállalkozásba adták, vagy a közmunkások végzik.

A szezon egyelőre annyira bizonytalan, hogy nem mer diákmunkahelyeket hirdetni a Balatonon és a Velencei-tónál több mint fél tucat különböző vendéglátó-ipari egységet üzemeltető Szivárvány 2000 Kereskedelmi Kft. sem, jóllehet korábban nyaranta 120-150 diák is pénzkereseti lehetőséghez jutott a cégnél.

Kovács Sándor kereskedelmi igazgató szerint egyelőre még azon felnőtt dolgozók közül sem hívtak vissza mindenkit, akik hosszú évek óta idénymunkát végeznek a cégnél. Még nem tudni, mit hoz a július és az augusztus, de nagyon úgy tűnik, hogy a társaságnál gyakorlaton lévő vendéglátó-ipari tanulókon kívül másnak nem lesz lehetősége diákmunkára.

Valamivel kedvezőbb a kép a mezőgazdaságban. Körösi Tamás, a Kapos-Agro Mezőgazdasági Termelő és Érékesítő Kft. főmezőgazdásza szerint idén is tudnak munkát adni a fiataloknak, más kérdés, hogy nem nagyon jelentkeznek. Tény, hogy a viszonylag alacsony órabérért többnyire nehéz fizikai munkát kell végezni változó munkahelyen és időjárási körülmények között. Ráadásul az utazással együtt a munkanap általában több mint tízórás.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×