eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miért nincsen Budapesten kínai negyed?

A nagyvárosok fejlesztése komoly szakmai munkát és összefogást igényel, így Budapest fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a kerületek együttműködése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lukovich Tamás. Az urbanisztikai szakértő arról is beszélt: Budapesten meg lenne a lehetőség arra, hogy a különböző etnikumok saját negyedeket hozzanak létre, megőrizve kultúrájukat, ám ez a jelenlegi társadalmi helyzetben nehezen elképzelhető.

A nagyvárosok fejlesztése komoly tudomány, szakmai tevékenység, amely szilárd alapokon nyugvó elemzést, kutatást, jól kidolgozott folyamatokat, kifinomult szabályozókat igényel - mondta Lukovich Tamás urbanisztikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakember hangsúlyozta: nem szégyen, sőt, kötelező a legjobb gyakorlatokból tanulni.

Jó példaként említette, hogy Kanadában minden önkormányzatnál dolgozik olyan tisztviselő, aki havonta legalább egyszer felhívja a helyi vállalkozókat, és megkérdezi, miben lehetne a segítségükre. Ezt a gyakorlatot, az effajta együttműködést Magyarországon is alkalmazni kellene - javasolta Lukovich Tamás.

Az urbanisztikai szakértő szerint örömteli, hogy az Economist Intelligence Unit felmérése szerint a kelet-európai nagyvárosok közül Budapest a legélhetőbb - a 140-es listán az 55. helyre került -, megjegyezte azonban, hogy az ilyen kutatásokban sok a szubjektum. Az egyes városok helyezései általában évről évre változnak attól függően, hogy az adott esztendőben hogyan súlyozták az értékelési szempontokat - fűzte hozzá.

Miért nincs itt China Town?

Számos nyugat-európai és tengerentúli nagyvárosban az idők során kialakultak a különféle etnikumok saját városrészei, Budapesten azonban nem jött létre ilyen, annak ellenére sem, hogy az elmúlt évtizedekben sok kínai, vietnami érkezett a fővárosba.

Nem minden náció tagjai élnek jellemzően együtt, ám például a görög, az olasz vagy a libanoni családok egymáshoz közel szeretnek letelepedni - magyarázta Lukovich Tamás, hozzátéve: a Sydney-ben szerzett tapasztalatai szerint a magyarok a tengerentúlon is megosztottak, nincs magyar negyed, de még csak nem is ugyanabba a klubba járnak.

Minden tisztességes, versenyképes nagyvárosban van kínai negyed - mondta az urbanisztikai szakértő, majd bevallotta: nem talált magyarázatot arra, Budapesten vajon miért nem alakult ki ilyen városrész. Nagy lehetőséget hagytunk ki, hiszen San Franciscótól Sydney-ig nagy attrakció a China Town, és ezt ki is használják a városfejlesztők - tette hozzá.

A zsidónegyed értékei részben még megvannak, sok mindent meg lehetne még menteni - vélekedett Lukovich Tamás, aki szerint javítaná az ott lakók életszínvonalát, ha a fővárosban kulturális értelemben véve etnikai alapú negyedek - például egy Gypsy Town - jönnének létre.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×