eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Baka András kinevezéséről dönt az Országgyűlés

Negyedjére dönthet az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökének személyéről. A jelölt Baka András, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírája, akit tavaly már ajánlott a köztársasági elnök, de a Parlamenttől nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

 Sokadszorra szavazhat az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. Új elnökre azért van szükség, mert
Lomnici Zoltánnak, a szervezet korábbi vezetőjének 2008 júniusában lejárt hat évre szóló mandátuma. Sólyom László köztársasági elnök Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját jelölte a posztra. Az államfő már tavaly májusában is őt ajánlotta, akkor azonban nem volt meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados parlamenti többség.

Az államfő ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem tavaly decemberben, sem idén márciusban nem kapta meg a szükséges támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Baka András elnökké választása azon múlt, hogy a a Fidesz és a KDNP mellett, a szocialisták is rávoksolnak-e. Az MSZP tavaly a képviselők lellkiismeretére bízta a döntést, amelynek következtében végül is a kormánypárti képviselők Baka Andrást leszavazták. Sólyom László köztársasági elnök tavaly nyilatkozatában kijelentette: a parlament
döntése méltánytalan, káros és felelőtlen.

A Fidesz és a KDNP most is kiáll Baka András mellett, az MSZP parlamenti képviselője, Bárándy Gergely azt mondta: az egy évvel ezelőttihez képest most nagyobb az esély arra, hogy az MSZP támogassa a jelöltet, a főbírójelöltnek ugyanis már van magyarországi bírói és igazgatási tapasztalata is.

Mint fogalmazott: "Nagyon sok képviselő azért nem tartotta jó jelöltnek korábban Baka Andrást, mert nem volt helyismerete, hazai bírósági gyakorlata. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az SZDSZ-nek mi az álláspontja, a múlt héten a párt ügyvivője, Horn Gábor kijelentettte: szakmai alapon hoz majd döntést.

Sokan nem mondják, de a szocialistáknak és a szabad demokratáknak az fáj, hogy Sólyom László nem egyeztetett a jelölt személyéről a parlamenti erőkkel. Úgy tudjuk az államfő nem is akar változtatni a jelölési gyakorlatán.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×