eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről dönt a parlament

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének jelölt Baka András megválasztásáról dönt hétfői ülésén az Országgyűlés, amely lefolytatja a jövő évi adótörvény-javaslat és a vagyonadóról szóló előterjesztés részletes vitáját is.

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László már 2008 májusában jelölte erre a posztra, akkor azonban a jelölt nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem kapta meg a szükséges támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén, mivel a szervezet korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában lejárt a mandátuma.

A parlamentben napirend előtt megemlékeznek Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulójáról. 1989. június 16-án Budapesten, kivégzésük 31. évfordulóján ünnepélyesen újratemették Nagy Imre, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke, valamint mártírtársai: Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József földi maradványait.

Az Országgyűlés megemlékezik az utolsó idegen megszálló katona Magyarországról történt eltávozásának nemzeti emléknapjáról is. 1991. június 30-án fejeződött be hivatalosan a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, de az utolsó szovjet katona már június 19-én elhagyta Magyarország területét. Ennek emlékére az Országgyűlés 2001-ben június 19-ét nemzeti emléknappá nyilvánította.

Várhatóan döntenek a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról. A legfontosabb szabályok között van, hogy az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe. A dolgozó, de anyagilag megrendült adós is kaphat átmeneti könnyítést a törlesztésre. A kedvezményekben az részesülhet, akinek a kölcsöne - felvételkor - nem volt több 10 millió forintnál, a lakása pedig - ugyanakkor - nem ért többet 20 millió forintnál.

Záróvita és zárószavazás lesz a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, május 11-én elfogadott, a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényről. Az államfő szerint a jogszabály nincs összhangban több, ugyanerre a témára vonatkozó törvénnyel, és eljárásjogi szempontból sem kellően kidolgozott.

A Fidesz kezdeményezésére határoznak az április 18-án, a Budai Várban megtartott neonáci rendezvénnyel kapcsolatos rendőri intézkedések szakszerűségét és jogszerűségét vizsgáló bizottság létrehozásáról. A testület többek között arra keres választ: miért nem tett eleget a rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvénynek, miszerint ha ennek a jognak a gyakorlása bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást valósít meg, valamint mások jogainak és szabadságának sérelmével jár, a rendőrség a rendezvényt feloszlatja.

Ugyancsak a Fidesz javaslatára határoz az Országgyűlés a Soros Found Management LLC magyarországi káros pénzügyi tevékenységeit feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról is. Az előterjesztés indoklása szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által korábban lefolytatott vizsgálat eredménye szerint a Soros Fund Management LLC állt az OTP Nyrt. elleni 2008. október 9-i támadások mögött.

Döntés lesz a vállalkozások közötti jogviták gyorsabb elbírálása érdekében a polgári perrendtartásról (Pp.) szóló törvény módosításáról, amely a vállalatok közötti perekben szigorú menetrendet és elektronikus kommunikációt ír elő, rövid határidőket határoz meg.

Határoznak a képviselők a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvényjavaslatról. Az eddigi szabályok szerint a bíróságtól lehetett fizetési meghagyás kibocsátását kérni, a javaslat szerint ezt áttelepítenék a közjegyzők hatáskörébe. A törvényjavaslat részletesen újraszabályozza a fizetési meghagyásos eljárást, és rendelkezik az eljárás támogatására szolgáló informatikai rendszer kiépítéséről is.

A képviselők várhatóan elfogadják az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot, amely három kérdést szabályoz: a központi elektronikus szolgáltató rendszeren át elérhető szolgáltatások nyújtásának és hozzáférésének eljárási és bizonyos mértékig technikai feltételeit; az elektronikus közszolgáltatást nyújtó vagy a szolgáltatás működéséhez, engedélyezéséhez kapcsolódó hatósági tevékenységet végző személyek jogait és kötelezettségeit, illetve a szolgáltatást igénybe vevők jogait és kötelezettségeit.

Várhatóan határoznak a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló országgyűlési határozat módosításáról, miszerint 2012-től négyezerfős önkéntes tartalékos haderő jöhetne létre.

A határozathozatalok után 15 előterjesztés részletes vitáját folytatják le, köztük a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szólóét, amely a 2010-es adójavaslatokat tartalmazza, illetve a vagyonadóról szólóét.

Megvitatják a holokauszttagadás büntethetőségét lehetővé tevő alkotmánymódosítást, az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, valamint az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×