eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tőkés László: 2009 legyen a változás éve a magyarság számára!

Legyen ez az év a felemelkedés, a változás és a kibontakozás éve az egész magyarság számára - mondta Tőkés László püspök, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki a Kárpát-medencei magyarok közös európai képviseletét szorgalmazta a Fidesz XXIII., tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.

A határon túli magyarok képviseletében felszólaló Tőkés Lászlót vastapssal fogadták a Fidesz-kongresszus küldöttei a XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontban tartott tanácskozáson.
Tőkés László arról beszélt, hogy az európai parlamenti (EP) választáson elnyert három mandátummal az erdélyi magyarság politikai súlya messze meghaladja számbeli súlyát. Később úgy fogalmazott: újból bebizonyosodott, hogy Erdély nem a románoké, hanem azoké, akik lakják: így a magyaroké is.
A politikus utalt Orbán Viktor 20 éve, Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédére, amelyben azt mondta, hogy a hatodik koporsóban az akkori fiatalok következő húsz vagy ki tudja hány éve is ott fekszik. Tőkés László úgy vélte: ez az év a változás éve lehet, feltámadhat előre eltemetett múltunk. "Azt kívánom, hogy legyen ez az év a változás, a felemelkedés és a kibontakozás éve egész magyarságunk számára" - tette hozzá.
Hangsúlyozta: összesen 27-en lesznek magyar képviselők a Kárpát-medencéből, és "ezzel már lehet valamit kezdeni". Mint mondta, a szlovák parlament rendkívüli figyelme Orbán Viktor iránt, valamint Románia hasonló figyelme Sólyom László iránt rávilágít arra, hogy milyen fontos a Kárpát-medencei magyar képviselet megvalósítása az európai parlamentben.

Megjegyezte, hogy az EU-ban hallunk például a cigányok és a melegek jogairól, helyesen, de a magyarokról senki nem beszél. Ezért van hát szükség a közös magyar képviselet létrehozására és megerősítésére - jelentette ki.

Erős Európában reménykedünk, amely érvényesíteni tudja a kisebbségek jogait, és erős Magyarországban reménykedünk, amely érvényesíteni tudja erejét és akaratát a határon túli részeken, európai üggyé avatva a magyarok ügyét - fogalmazott.

Szerinte a két világháború utáni diktátumok korrekciója válik lehetővé az európai egyesítés folyamatában, így az unióhoz való csatlakozásnak nagy a nemzetpolitikai tétje.

"Ha semmi más haszna nem volna, akkor ez önmagában is megérné" - mondta Tőkés László.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×