eur:
385.35
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Oszkó: nincs szükség újabb megszorító lépésekre - hírösszefoglaló

Megérkezett az új típusú influenza vírusmintája Magyarországra. A pénzügyminiszter szerint nincs szükség újabb megszorító lépésekre. Uniós tájékoztatást kért a 4-es metró ügyéről a fővárosi Fidesz- frakció. A nap hírösszefoglalója.

42-re emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma a világon, mivel a mexikói egészségügyi miniszter közölte: újabb 11 ember halt meg a kórban. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte eddig 1536 ember fertőződött meg bizonyítottan a H1N1-es vírustól 24 országban. Közben megérkezett Magyarországra az új típusú influenza úgynevezett vadvírusa az Egyesült Államokból. Az egészségügyi miniszter közölte: meg lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését. Székely Tamás szerint az oltóanyag 80-120 nap múlva készülhet el, ahhoz azonban, hogy piacképes vakcinát lehessen gyártani, szükség van az Egészségügyi Világszervezettől érkező mintára is. A miniszter a kormányülés után arról is beszélt, hogy több mint négymilliárd forint uniós pályázati pénzből fejlesztik a mentésirányítást. Székely Tamás hangsúlyozta: ezzel tovább csökkenhet a mentők kiérkezésének ideje.

A bölcsődeépítési és -felújítási program jelentős felgyorsításáról döntött a kormány. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: csak a Közép-Magyarországi régióban 1 milliárd forintot csoportosítottak át erre a célra, így országosan összesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre. Molnár Csaba hangsúlyozta: a pénzből 1700 új bölcsődei férőhelyet hozhatnak létre, és ugyanennyi újulhat meg. Hozzátette: hasonló döntések várhatók a közeljövőben, emellett vizsgálják a családi napközik és integrált csoportok létrehozásának lehetőségeit is.

A pénzügyminiszter szerint nincs szükség újabb megszorító lépésekre. Oszkó Péter a kormányülés után azt mondta: az idei makrogazdasági pályában nem lesz lényeges eltérés a prognózistól, amely nem különbözik jelentősen az Európai Unió által készített előrejelzéstől sem. A hétfőn kiadott legfrissebb brüsszeli előrejelzés szerint Magyarországon az idén 6,3 százalékos lehet a gazdasági visszaesés, az államháztartási deficit pedig elérheti a 3,4 százalékot. A kormány 5,5-6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3 százalék alatti hiánnyal számolt.

A Medián felmérése szerint az emberek többsége szükségesnek tartja a válság kezelését, de a kormány tervezett intézkedéseivel jelentős részük mégsem ért egyet. A Népszabadság megbízásából készített kutatást április 24-e és 28-a között, a Bajnai csomag bejelentése után végezték, 1200 ember megkérdezésével. Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: csaknem minden második válaszadó véli úgy, hogy a tervezett intézkedéscsomag nagyon rossz hatással lesz saját életszínvonalára, több mint 25 százalék pedig további kedvezőtlen következményektől is tart.

Tájékoztatást vár a 4-es metró finanszírozásának támogatása ügyében a regionális politikáért felelős uniós biztostól a fővárosi Fidesz-frakció. A képviselőcsoport vezetője azt mondta: azért írtak levelet Danuta Hübnernek, mert eddig nem kaptak egyértelmű válaszokat a brüsszeli támogatás ügyében, így továbbra sincsenek információik arról, hogy lesz-e fedezete a beruházásnak. Tarlós István közölte: a többi között azt szeretnék tudni, hogy az unió miért nem tudott végleges döntést hozni az ügyben 2007 óta.

Továbbra sincs megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete képviselői között a sztrájkkövetelésekről és a péntekre tervezett munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról. Azt egyelőre nem tudni, hogy az egyeztetést mikor folytatják.

Az Európai Parlament megszavazta a gazdaság élénkítése érdekében az energia-összeköttetési, távközlési és más beruházások támogatására kidolgozott ötmilliárd eurós programot. A terv részeként összesen 3 milliárd 980 millió eurót fordítanak a gáz- és az áram-infrastruktúra, új szélparkok, széndioxid-megkötő létesítmények fejlesztésére. A magyar-román gázvezeték-összeköttetésre vonatkozó programra 30, a magyar-szlovákra 25, a horvát-magyar kapcsolatra 20 millió eurót ad az unió, a Bécs és Győr közötti elektromos rendszer korszerűsítésére pedig szintén 20 millió euró szerepel a programban. A Nabucco nemzetközi gázvezeték-beruházás összesen 200 millió eurós finanszírozásának feltétele, hogy a támogatandó fázisok a jövő év végéig megkezdődnek.

Jóváhagyta a csaknem 20,6 milliárd dollárnak megfelelő összegű hitelcsomagot Lengyelország számára a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF közölte: reményei szerint a döntés növeli a piaci bizalmat Lengyelország iránt, és Varsó könnyebben kezeli a válság okozta hatásokat. A valutaalap vezetői szerint az eddigi lengyel intézkedések megfelelőek. Külön kiemelték a kamatcsökkentést, valamint a fenntartható költségvetés iránti elkötelezettséget.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×