eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Chikán: Bajnai programja keményebb, mint a Reformszövetségé

Chikán Attila a Reformszövetség programjánál is keményebbnek tarja Bajnai Gordon elképzeléseit. Az egykori gazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában arról is beszélt, hogy egy előrehozott választás tisztább helyzetet teremtene, ráadásul erősen kérdéses a kormányfőjelölt politikai támogatottsága.

Chikán Attila szerint a Bajnai-csomag irányultsága hasonló, mint a Reformszövetségé, de a kormányfőjelölt keményebben fogalmazza meg a szociális intézkedéseket. A korábbi gazdasági miniszter arról is beszélt a Világgazdaság honlapján megjelent interjúban, hogy az eddig megismert anyag nem foglalkozik azzal, hogy a megszorításokat a növekedés beindításához vezető intézkedésekkel párhuzamosan kell végrehajtani.

A gazdasági szakember Bajnai Gordon politikai támogatásáról azt mondta: a fő kérdés, hogy az MSZP mögé áll-e, és fontos, hogy mi lesz a szakszervezetek véleménye. Nehezen tudom elképzelni, hogy ők elfogadhatónak tartanák a terveket - tette hozzá.

Chikán Attila  arról is beszélt, hogy Bajnai Gordon képességeiben nem kételkedik, de a politikai támogatottsága kérdéses, ráadásul egy ilyen átmeneti kormánnyal nagyon nehéz, sőt majdnem lehetetlen a válságon felülemelkedni. Hozzátette: a gazdasági szereplőket nem nyugtatja meg az egyéves átmeneti kormány, mert hosszabb távon gondolkodnak. Chikán Attila szerint egy előrehozott választás tisztább helyzetet teremtene, mert változások előtt áll az ország, ha nem most, akkor jövőre.

Nem erőszakos munkahelyteremtés kell


Chikán Attila arról is beszélt, hogy a miniszterelnök-jelölthöz hasonlóan a Reformszövetség is a foglalkoztatást helyezte az első helyre, de Bajnai Gordon programjából nem derül ki, hogyan akar munkahelyeket teremteni. Hozzátette: a Reformszövetség négy fontos csoportot emelt ki, amelyekkel külön foglalkozni kell: az alacsony iskolázottságúakat, a 25-40 év közötti nőket, a 40 év feletti férfiakat, és a hátrányos helyzetű kistérségekben élőket.

Az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere kiemelte, hogy erőszakos munkahelyteremtést nem lehet végrehajtani, mert az üzleti szférát nem lehet a foglalkoztatás kiszélesítésére rákényszeríteni, az állami szféra létszámát pedig csökkenteni kellene. Chikán Attila szerint a növekedés teremt munkahelyeket, oda pedig a foglalkoztatás tekintetében a kis- és középvállalatokon keresztül vezet az út.

Újabb IMF-hitelre lesz szükség 

A Corvinus Egyetem tanára a Nemzetközi Valutaalap hiteléről azt mondta, hogy ebből nagyrészt a korábban felvett hiteleket fizeti vissza az állam. Chikán Attila úgy látja, hogy jövő tavasszal lesz szükség újabb IMF-hitelre. A hitelfelvétel csak akkor baj, ha a pénzt elszórjuk, ha jól használjuk fel, akkor hasznos lehet - tette hozzá.

A Reformszövetség megszűnésével kapcsolatban Chikán Attila kiemelte: a szervezetnek volt konkrét célja, ami teljesült, a program ugyanis beépülhet a kormány tervébe. Olyan válságkezelő programot készítettünk, amely viszonyítási pontként szolgál és kényszeríti a kormányt - mondta a szakember, aki számít arra is, hogy egy esetleges Fidesz-kabinet is felhasználja a Reformszövetség anyagát. Chikán Attila a Világgazdaságnak azt mondta: nem zárja ki azt, hogy egyszer ismét miniszter lesz, de nem akar mindenáron politikus lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×