eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem érdemes várni a használtautó-vásárlással

Használtautó-csere programon dolgozik a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. A szakmai szervezeteknek azonban már vannak elképzeléseik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének társelnöke és Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Egyesületének elnöke.

A használtautó-csere programon nagyon régóta dolgozik a Gépjárműimportőrök Egyesülete - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Erdélyi Péter, aki hozzátette: most a "kezükre játszik", hogy az autókereskedelem fellendítésére Európában is ezt a megoldást választották.

Magyarországon a kormányzattól várnák az autókereskedők, hogy egy mintegy ezer eurós - 300 ezer forintos - támogatást tegyen a szakma által felajánlott ugyanekkora összeg mellé, így egy-egy autó hatszáz ezer forinttal lenne olcsóbb - hangsúlyozta az egyesület társelnöke.

A csereakció szabályai szigorúak lennének, a kormányzati támogatás formája azonnali adó-visszatérítés lenne. Vita a kormányzat és a kereskedők között abban van, hogy előbbi szerint nagyon alacsony a hazai gyártású autók aránya az eladások között, ezért tulajdonképpen csak az importot támogatná a program. A kereskedők viszont a nagyon jelentős hazai beszállítói iparral érvelnek - ennek a szektornak, ahol körülbelül százezer ember dolgozik, nagyon jelentős támogatást jelentene a döntés.

Mivel az lemúlt hónapokban többször szóba került, hogy Magyarországon is lehet autócsere program, a kereskedőket a kérdés "lebegtetése" súlyos helyzetbe hozta - figyelmeztetett Gablini Gábor. A vevők minden hónapban arra várnak, hogy végre megszületik a döntés, és ezért kivárnak a vásárlással.

A Gépjármű Márkakereskedők Egyesületének elnöke nem lát komoly szándékot, előkészítési lépéseket, ezért úgy véli, hogy leghamarabb a második félévben kezdődhet el az autócsere program - vagyis nem biztos, hogy jól járnak a vevők a kivárással, miközben napról napra újabb akciókkal árengedményekkel jelentkeznek a kereskedők.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×