eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szentmisék, istentiszteletek országszerte - a nap hírei

Szentmisékket, istentiszteleteket tartottak országszerte a keresztény vallás legnagyobb ünnepe, Húsvét alkalmából. Rögtönzött kápolnákban tartották a húsvét vasárnapi misét a földrengés sújtotta közép-olaszországi régióban. Thaiföldön rendkívüli állapotot hirdettek ki a fővárosban; a kint lévő magyarok jól vannak. A nap hírei 2009. április 12-én, vasárnap.

Húsvét igazságának és örömének továbbadásáról beszélt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnapi szentmiséjén Esztergomban. A bíboros úgy fogalmazott: a feltámadt Krisztus más utat mutat abban a világban, ahol mindent elborít az önzés, a bizalmatlanság, ahol gyűlölet osztja meg az embereket, és ahol az anyagiak hajszolására hangolt világ különösen nagy drámával éli meg az anyagi jólét csökkenését. A Tiszántúli Református Püspök a debreceni Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten arról beszélt, hogy Jézus Krisztus feltámadása visszadta a reményt az embereknek. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: nem lehet úgy beszélni Isten akaratáról, hogy közben ne látnánk a körülöttünk lévő világot, bár sokan azt szeretnék, hogy ne értsük, mi történik velünk.

A béke és a megbékélés fontosságát hangsúlyozta a pápa a római Szent Péter téren pontifikált húsvéti misén. XVI. Benedek a kegyetlen, és véget nem érő afrikai öldöklésre, valamint az izraeli-palesztin konfliktusra emlékeztetett. Ugyanakkor felszólította a hívőket, hogy az igazságosság, a könyörületesség, a szeretet és a megbocsátás fegyverével szálljanak szembe a világot sújtó csapásokkal. A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő mise végén a pápa 63 nyelven, köztük magyarul is elmondta hagyományos húsvéti üzenetét és az Urbi et orbi, a városnak - Rómának - és a világnak szóló apostoli áldást.

Jeruzsálem óvárosában több ezer zarándok ünnepelte húsvét vasárnapját a Szent Sír bazilikánál, ahol a keresztény hagyomány szerint Jézus meghalt és feltámadt. A hívek - gyertyák ezreinek fényénél - vonultak a bazilikába. A szertartást a tavaly hivatalba lépett Tuád Fual jeruzsálemi latin pátriárka vezette. - Most csak a nyugati keresztények emlékeztek meg Jézus feltámadásáról, az ortodox egyházak egy hét múlva ünneplik a húsvétot, ma a virágvasárnapot tartották meg a Szent Sír bazilikában. Tart a zsidó pészah ünnepe is; több ezren zarándokoltak el a Siratófalhoz. Egyes protestáns csoportok a jeruzsálemi óvároson kívül tartották az ünnepet, mert szerintük ott zajlottak le Jézus életének utolsó eseményei.

Rögtönzött kápolnákban tartották a húsvét vasárnapi misét a földrengés sújtotta közép-olaszországi régióban. Az egyiken részt vett Silvio Berlusconi kormányfő is. Abruzzó régió központjában, a legnagyobb sátorvárosban tartott szertartáson mintegy 150-en, főleg idősek gyűltek össze az istentiszteletre, ahol Guiseppe Molinari l,aquilai érsek egy Szűzanya-szobor előtt mutatta be a szertartást.

Szlovákiában mintegy 15 ezren írták alá a magyar kisebbség jogainak korlátozása elleni petíciót - közölte Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke. A tiltakozó akcióban február végén egyeztek meg 7 magyar szervezet képviselői. A petíció aláírói hangsúlyozzák: elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati Pátria Rádió műsora - a február 2-ai frekvenciaváltás után - a szlovákiai magyarok lakta vidékek jelentős részén nem fogható. Azt is követelik, hogy a törvény engedélyezzen magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadókat, ne legyen kötelező a kétnyelvű sugárzás és ne korlátozzák a kisebbségek nyelvi jogait a szlovák államnyelvről szóló törvény tervezett módosításával. Mézes Rudolf közölte: a petíciót Ivan Gasparovic elnöknek, Robert Fico kormányfőnek és Pavol Paska házelnöknek adják át.

Moldovában elrendelte az április 5-ei választás szavazatainak újraszámlálását az alkotmánybíróság. A testület 9 napot adott a központi választási bizottságnak a voksok újraszámlálására és a választói névjegyzék ellenőrzésére. Az ellenzék korábban azt állította, hogy a listán tömegével szerepeltek olyan emberek nevei, akik már 10-15 éve meghaltak. Az egy héttel ezelőtti parlamenti választást nagy fölénnyel a kommunista párt nyerte meg. A választás után zavargások törtek ki, és tüntetések kezdődtek, mert az ellenzék szerint meghamisították a voksolás eredményét.

Jól vannak a Thaiföldön tartózkodó magyarok - közölte Balogh András nagykövet, miután az ellenzéki zavargások miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki a miniszterelnök Bangkokban és környékén. A magyar diplomata hangsúlyozta: a külképviseleten folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket. A rendkívüli állapot kihirdetése után felfüggesztették a gyülekezési jogot, az intézkedés értelmében 5-nél többen nem jelenhetnek meg együtt nyilvános helyen. A katonák több forgalmas csomópontot elfoglaltak a fővárosban, és harckocsik is megjelentek az utcákon, miközben a rendőrök bangkoki otthonában őrizetbe vették a tüntetők vezetőjét.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×