eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Chikán Attila: Újabb IMF-hitelre lesz szükség

Nem kerülhető el, hogy Magyarország jövőre újabb hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól - jelentette ki Chikán Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A volt gazdasági miniszter hozzátette, hogy néhány hónap alatt nem lehet az ország gazdasági helyzetén jelentősen javítani. Szerinte törékeny az MSZP és az SZDSZ "nevetséges" körülmények között született megállapodása Bajnai Gordon miniszterelnökségéről, ráadásul a szocialisták hamar kihátrálhatnak a politikus mögül.

Chikán Attila közgazdász, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott Bajnai Gordon programjáról: az már most is fáj, kérdés, hogy a fájdalmakat meddig lehet fokozni, illetve, hogy átmeneti fájdalom árán lehet-e javítani a helyzeten.

Hozzátette: az előrehozott választások jobban segítenék az ország kibontakozását, mivel az MSZP és az SZDSZ megállapodása Bajnai Gordonról nevetséges körülmények között született, és hallatlanul törékeny. Szerinte könnyen lehet, hogy az MSZP-s képviselők idővel kihátrálnak Bajnai Gordon mögül.

Bajnainak a Reformszövetségéhez hasonló elképzelései lassan megvalósíthatatlanná válnak; ami pedig jó lett volna pár hónappal ezelőtt, az ma már nem elégséges - szögezte le Chikán Attila. Ha pedig mégis a szükségesnek tűnő radikalizmussal kezd neki a program megvalósításának, akkor pedig kezelhetetlenek lehetnek a társadalmi feszültségek - tette hozzá.

Valószínűleg további hiteleket kell fölvennie az országnak a Valutaalaptól, de ez önmagában nem katasztrófa, hiszen így meghosszabbodik az ország hitelképessége; azaz belőle azokat a korábbi hiteleinket fizetjük vissza, amelyek eddig lehetővé tették az ország eddigi szintjén a működést - vázolta a gazdasági szakember. Azaz a probléma nem a hitelfelvétel kényszere, hanem az, hogy más irányban sem látszik a kibontakozás lehetősége.

Amennyiben az ország gazdaságát nem tudjuk helyre tenni a mostani hitel lejártáig - márpedig ehhez kevés néhány hónap -, akkor szükség lesz az újabb IMF-hitelre - figyelmeztetett Chikán Attila.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×