eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyorsan intézkedő kormányt ígér a miniszterelnök-jelölt - a nap legfontosabb hírei

A kormányfő-jelölt szerint mindenkitől áldozatot követel majd a válságkezelő program megvalósítása, de - mint mondta - meg lesz az eredménye. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltként tett első nyilatkozatában a Parlamentben hangsúlyozta: azonnali intézkedésekre van szükség, nem lehet tovább halogatni az állam működtetésében szükséges gyökeres változtatásokat.

A politikus úgy vélte: ha programját következetesen és politikai vitáktól mentesen megvalósítják, akkor belátható időn belül visszatérhet a Magyarország iránti bizalom. Hangsúlyozta: egyeztetést kezdeményez a válságkezelés érdekében a parlamenti pártokkal, valamint a szakmai szervezetekkel, és pártállástól függetlenül együttműködésre törekszik azokkal, akik meg akarják és meg tudják oldani a gazdasági problémákat.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon személyében olyan miniszterelnök-jelöltet talált az MSZP és az SZDSZ, aki aktívan részt vett az elmúlt három év kormányzati semmittevésében. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta: illegitimnek tartják, és nem tárgyalnak a most formálódó kormánnyal és a mögötte álló MSZP-SZDSZ koalícióval.

Az Index értesülése szerint Bajnai Gordon 600 milliárd forinttal csökkentené a szociális és nyugdíjkiadásokat; egyebek mellett megszűnne a gázár- és a távhő-támogatás, a gyed pedig csak a gyermek egy éves koráig járna.

Újabb leminősítéstől tartanak az elemzők

További leminősítésekre számítanak az elemzők, ha nem jön létre gyorsan egy hatékony, hosszú távon is jó programmal rendelkező kormány Magyarországon. A szakértők azután beszéltek erről, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt mondta: a hitelminősítő a vártnál mélyebb recesszióval indokolta a döntést, valamint azzal, hogy a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiánycél tartásához további intézkedésekre lesz szükség. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint a piac határozott programot vár az új kormánytól.

Elvi igen az újabb apksi blokkra

Elvi hozzájárulását adta az Országgyűlés a paksi atomerőmű bővítésének előkészítéséhez. Az erről szóló határozati javaslatot 330 igen, 6 nem és 10 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. Az indokolás szerint a beruházás előkészítéséhez minimum 5 év, megvalósításához pedig a műszaki tervezést követően 6 év szükséges. A dokumentumban azt írták, hogy a magyar társadalom pozitívan ítéli meg az atomerőművet; a lakosság 73 százaléka egyetért a paksi létesítmény működésével. Korábban az Energia Klub nevű civil szervezet közölte: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az Országgyűlés hozzájárulását adja az atomerőmű bővítésének előkészítéséhez, mert a javaslatot politikailag, energetikailag és jogilag is elfogadhatatlannak tartják.

Ismét drágul az üzemanyag

Bruttó 6 forinttal drágul a 95-ös benzin és a gázolaj szerdán. A MOL legutóbb egy hete emelte az üzemanyagárakat bruttó 3 forinttal. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: az áremelésben szerepet játszott a forint gyengülése is, de főleg a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárának változása indokolja. Takács Szabolcs közölte: dollárban számítva 4 és fél, míg forintban 7 és fél százalékos volt a drágulás az elmúlt héten. Hozzátette a mostani árváltozással a benzin átlagára 265, a gázolajé 260 forint körül alakul, de a kutaknál 10-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Orosz tulajdonos a MOL-ban

Eladta a MOL-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegaznak az OMV. Az osztrák olajtársaság közleménye szerint az ügylet értéke 1,4 milliárd euró, ami 19.212 forintos részvényárat jelent, miközben a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt héten 10 ezer forint körüli áron cseréltek gazdát a magyar olajtársaság papírjai. Az OMV közölte: az ügyletre azért volt szükség, mert az Európai Unió nem támogatta a MOL felvásárlását.

Leltár a növényzeti örökségről

Elkészítették Magyarország természetes növényzeti örökségének első tudományos igényű leltárát a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutató Intézetének szakértői. Az intézet igazgatója elmondta: a fogyasztói társadalom fejlődésével egyre nagyobb ütemben csökken a fajok sokszínűsége, és a negatív következmények felismerésével Európa sok országában nőtt az igény az aktuális növényzet feltérképezése iránt. Török Katalin közölte: a MÉTA nevű leltár a világ 3. legnagyobb terepbotanikai adatbázisa, hasonló eddig csak Csehországban és Spanyolországban készült. Az adatbázis az interneten a www.novenyzetiterkep.hu oldalon érhető el.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×