eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Feljelentés - tízmillióért vették, százmilliókért árulják a földet

Büntetőfeljelentést tesz egy tatabányai földeladás miatt a Magosz - mondta az InfoRádiónak Budai Gyula, a szervezet szövetségi igazgatója. Hozzátette: a vértesi erőműhöz tartozó 23 hektáros földterület állami tulajdonban volt, ezt áron alul, 12 millió forintért adták el a Biopetrol nevű cégnek, amely most több százmillió forintért árulja. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vizsgálatot indított.

Büntetőfeljelentést tesz egy tatabányai földeladás miatt Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója, aki ezt Bencsik Jánossal, Tatabánya fideszes polgármesterével közösen tartott  sajtótájékoztatóján jelentette be.

A szóban forgó 23 hektáros földterület állami tulajdonban volt, 1967 óta itt halmozták fel a vértesi erőmű működése során keletkezett salakanyagot és égési terméket.

Budai Gyula az InfoRádiónak elmondta: a Nemzeti Földalapkezelő 2007-ben 12 millió forintért adta el az ingatlant a Biopetrol Kft.-nek úgy, hogy közben a terület hatmilliárd forintba kerülő környezetvédelmi helyreállítása továbbra is az erőmű kötelezettsége maradt. A magáncég jelenleg több százmillió forintért, egyes információk szerint egymilliárdért árulja az ingatlant, miközben az erőmű, illetve az állam rá van kényszerítve arra, hogy a területet megvegye, hiszen a salakanyagot valahová el kell helyezni - tette hozzá.

A Magosz igazgatója kiemelte: az ügyben jelentős vagyonvesztés következett be, ezért büntetőfeljelentést tesz hűtlen kezelés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettes ellen. Budai Gyula szerint a vagyonvesztés mellett a terület értékesítése jogszabályellenes is volt, többek között azért, mert a földalapkezelő helyett a magáncég hozta az ingatlanbecslést és figyelmen kívül hagyták a vagyongazdálkodásról szóló törvényt, amely a vagyontanács jóváhagyásához köti az állami vagyon értékesítéséhez.

Budai Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy terület tulajdonjogát az erőmű 2000 óta hiába próbálta megszerezni, a magáncégnek viszont "rekordgyorsasággal" sikerült.

A Magosz igazgatója a földalapkezelőt felügyelő pénzügyminisztertől azt várja, hogy rendeljen el vizsgálatot az ügyben, ha pedig erre már sor került, akkor hozza nyilvánosságra az eredményt, például azt is, hogy mi volt az oka, hogy a területet áron alul adták el.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője közölte: múlt hét elején jutott tudomására, hogy a két ingatlan értékesítésének körülményei nem tisztázottak, ezért az MNV azonnal vizsgálatot rendelt el.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×