eur:
400.66
usd:
367.43
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Hároméves programot porol le a kormány - lapszemle

A Népszabadság azt írja, hogy újraindul a gyermekek egészségügyi helyzetét javító kormányprogram. A 2005-ben meghirdetett átfogó koncepció céljai többségének határideje lejárt, a tervezett hétmilliárd forint töredéke jutott csak a programra, lényeges változás pedig nem történt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005-ben az egészségügy átalakításának első lépéseként a gyermekgyógyászszakma segítségével 12 pontos gyermek-egészségügyi reformot indított. A kezdéshez öt-hatmilliárd forintot tervezett, majd azt, hogy a következő öt évben több tízmilliárd forintot fordítanak e célra. Ígértek megoldást arra is, hogy a 14 év alattiak 30 százalékát és a serdülők felét az alapellátásban nem látja gyermekorvos. Nem akarták elfogadni, hogy a szülészetek negyede mellett nincs csecsemő- és gyermekosztály. A célok között szerepelt az is, hogy javuljon az európai uniós átlagnál kétszer magasabb koraszülési és csecsemőhalandósági arány. A kormány a gyermeköngyilkosságok megelőzésére mentálhigiénés hálózatot hirdetett. Terv készült a térségi szintű sürgősségi gyermekorvosi centrumok létesítésére, 2006 végére pedig azt ígérték: megszervezik a gyermekpszichiátriai szakfelügyeleti rendszert, és 450 millió forintot fordítanak a gyermek sürgősségi osztályok kialakítására. A program tehát áttörést és milliárdokat ígért - mindkettőre várni kell.

A Magyar Nemzet szerint kizárólag egy célt szolgálhat a Budapesti Közlekedési Vállalat tudatos csődbe taszítása: Magyarország legnagyobb önkormányzati társaságának szétdarabolását, elemeinek értékesítését - állítják ellenzéki politikusok és szakértők. A Magyar Nemzet úgy tudja, a vezérigazgatói posztért zajló fővárosi koalíciós marakodás tétje, hogy melyik érdekcsoport fölözi le a legalább 600 milliárd forintos üzlet hasznát.

A Világgazdaság szerint a patikák romló állapotának gyors javítása érdekében a Magyar Gyógyszerész Kamara tízpontos javaslatot készített. A szaktárca illetékes osztályával megkezdték azok megtárgyalását, ám érdemi elmozdulás nem történt.

A javaslatcsomagban azzal az indokkal kérték a patikaalapítás szigorítását, hogy egy év alatt 260-nal bővült a gyógyszertárak száma, ám a patikai árréstömeg tízmilliárd forinttal csökkent, miközben a rezsiköltség nőtt. Javasolták azt is, hogy kapja vissza a gyógyszerész a szakmai felelősség jogát a patika működtetésében, s hogy korlátozzák a tulajdonosok jogkörét. Ha nem lesz előrelépés, olyan eszközökhöz folyamodnak az ötezres gyógyszerész-társadalom érdekében, amellyel eddig nem éltek. A 2300 közforgalmú gyógyszertár közül az év elején hétszáz veszteséges volt üzemgazdasági szempontból, s a helyzet azóta tovább romlott.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×