eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért kerül ugyanaz húsz százalékkal kevesebbe Ausztriában?

Az osztrák állami egészségügy több mint 20 százalékkal olcsóbban jut hozzá gyógyászati segédeszközökhöz, mint a magyar - írja a Magyar Nemzet. A napilap szerint, amíg például az itthon - közbeszerzési eljárás során - beszerzett vírusteszt darabja 672 forintba, addig Ausztriában ugyanez csak 507 forintba kerül.

A lap értesülése alapján az utóbbi idők egyik legnagyobb értékű állami egészségügyi közbeszerzését az Országos Vérellátó Szolgálat 4,5 milliárd Abott márkájú, különböző típusú betegsége kiszűrésére szolgáló teszt beszerzésére írta ki összesen több mint 3 milliárd forintos értékben. Ausztriában a közbeszerzések adatait - Magyarországhoz hasonlóan -- közzéteszik az interneten, így látható, hogy a szomszédos országban ugyanezekhez a vírustesztetekhez, a vizsgálathoz szükséges automaták bérletével együtt, húsz százalékkal olcsóbban jut hozzá az állami egészségügy.

Napokon belül átutal 660 millió forintot a pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesületnek a társaság volt elnöke és társai ellen folyó nyomozás alatt eddig lefoglalt összegből - olvasható a Népszabadságban. A napilap beszámol arról, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a MÁV Biztosítónak a Volskbanknál vezetett számlájáról több mint egymilliárd forintot utalt át a MÁV ABE volt elnöke a Studió 2002 Bt. számlájára, amelynek a cégnyilvántartás szerint 1997 júliusa és 2005 szeptembere között ő volt a képviselője, 2006 januárjáig pedig lánya volt a kültagja. A pénz egy része Kiss Bálintnak és a lányának a magánszámláira, valamint több áttéten keresztül egy dominikai számlájára került. A napilap úgy tudja, a vámőrség - az átutalásra váró 666 millió forinttal együtt - összesen egymilliárd 714.203.843 forintos értékben foglalt le készpénzt és ingatlanokat a gyanúsítottaktól.

A MOL, az OTP, a Cashline és a Concorde belefogott egy alternatív budapesti tőzsde felállításának megszervezésébe - idézi a Figyelő csütörtöki számát az Index. Egyelőre még nem világos, hogy a kezdeményezés teljesen komoly-e, vagy a célja csak egy ütőképes tárgyalási pozíció kialakítása a Budapesti Értéktőzsdét uraló Bécsi Tőzsde megfélemlítésével. A két óriás korábban már fenyegetőzött azzal, hogy a BÉT-et elhagyva eljelentékteleníti azt.

Módosítaná a vasúti árufuvarozási szerződésekre vonatkozó szabályokról szóló rendeletét a közlekedési tárca - számol be róla a Napi Gazdaság. A napilap úgy tudja, a tervezet alapján jóval egyszerűbbé és átláthatóbbá válhat a szabályozás, amely elősegítheti a vasúti szállítás versenyképességének javítását. Az elképzelés szerint a jövőben nem kell majd egy vasúttársaságnak az üzletszabályzatában rögzítenie a szállítási díjakat, elegendő, ha azokat a szerződéseiben tünteti fel, ami azt jelenti, hogy csökkenne a versenyhátrányuk a közúti fuvarozókkal szemben, amelyeknek a díjszabása most is üzleti titok. Az új rendelet emellett jelentősen csökkentené az üzletszabályzatban kötelezően feltüntetendő elemeket és a vasúttársaság maga dönthetne arról, mennyi könnyítést ad a megrendelőjének.

Közel 220 ezer tanórát tartanak még az idén a hazai kis- és középvállalkozásoknál dolgozóknak - írja a Világgazdaság. A sietség oka, hogy az I. Nemzeti fejlesztési terv Humánerőforrás-fejlesztés operatív programnál a maradványösszeg egy részére kiírt pályázat 487 nyertesének az év végéig le kell zárnia projektjét. Az uniós pályázat ismét rendkívül sikeres volt, ezt a hatalmas túljelentkezés is jól mutatta. Több mint 900 pályázatot adtak be, s a nyertesek között összesen 3,87 milliárd forintos támogatást osztottak szét.

Az utóbbi egy évben megugró infláció sok káros hatása mellett jótékonyan hatott a globális inflációkövető kötvények keresletére, amit azonban a kínálat egyelőre képtelen fedezni - számol be róla a Portfolio. A múlt hónapban a 40 éves angol gilt kötvényeket mindössze 0,47 százalékos hozammal bocsátották ki, az elemzők szerint is hihetetlenül alacsonynak számító kamatlábat a túlkereslet és a növekvő inflációs aggodalmak okozták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×