eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az olimpia és a háború napja - a legfontosabb hírek

Megkezdődött a pekingi olimpia, harcok dúlnak Dél-Oszétiában, nem lesz gyorsabb a MÁV Biztosítóhoz beérkezett károk kifizetése - a nap legfontosabb hírei.

Elkezdődött

Pekingben látványos műsorral valamint a résztvevő sportolók felvonulásával hivatalosan megkezdődött a 29. nyári olimpia. A világ legnagyobb sporteseményét Hu Csin-tao kínai államfő nyitotta meg, az olimpiai lángot Li Ning korábbi háromszoros olimpiai bajnok tornász gyújtotta meg. A megnyitó ceremónia elején a vendéglátók egy kulturális műsor keretében összefoglalták több ezer éves történelmüket. Ezt követően vonult be a Madárfészeknek nevezett stadionba a 204 résztvevő ország küldöttsége, így a magyar is. A nemzeti zászlót a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán vitte. A díszmenet után a szervezőbizottságot irányító Liu Csi és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke mondott rövid beszédet, majd a kínai államfő a hagyományoknak megfelelően egyetlen mondattal megnyitottnak nyilvánította a játékokat. A több mint három és fél órás műsort látványos tűzijáték zárta.

Harcok a Kaukázusban

Szinte valamennyi nagyhatalom, az Európai Unió és a NATO vezetői is a harcok beszüntetésére szólították fel Grúziát és Dél-Oszétiát. Tbiliszi az alkotmányos rend helyreállítására hivatkozva hajnalban indított újabb támadást a szakadár terület ellen. Az összecsapásokban - egyes hírek szerint - több százan meghaltak; a körzetben tartózkodó orosz békefenntartók közül tízen vesztették életüket. Grúzia délután bejelentette: elfogalta Dél-Oszétia fővárosát, a szakadár terület vezetése ezzel ellentétében azt állítja: ellenőrzésük alatt tartja Chinvalit.

Változtat az APEH

Jelentősen változik az idén a folyószámla kivonat és a késedelmi pótlékról szóló értesítők kiküldésének rendje - közölte az APEH adóügyi főosztályának vezetője. Balázs Eszter Ágnes elmondta: az adóhatóság egységesen október 31-ig tájékoztatja az érintetteket, ha folyószámlájukon 2007. december 31-én ezer forintot meghaladó tartozás vagy túlfizetés volt, illetve, ha az APEH tavaly késedelmi pótlékot számított fel. A főosztály-vezető emlékeztetett arra, hogy a magánszemélyek korábban augusztus 31-ig, illetve száz forintos egyenleg-eltérés esetén kaptak folyószámla kivonatot. Hozzátette: az idén 466 ezer gazdálkodó és csaknem 1 millió 585 ezer magánszemély, illetve egyéni vállalkozó kap értesítőt, az előbbieknek 52,3, utóbbiaknak pedig 55,5 százaléka számíthat késedelmi pótlékra.

Bírság és pályázat

A jövőben kizárólag bűnmegelőzésre lehet fordítani a közrendvédelmi bírságokból befolyt összeget - mondta a kormányszóvivő. Daróczi Dávid közölte: a pénzt kizárólag pályázati úton lehet elnyerni. Hangsúlyozta: várhatóan még ebben a hónapban megjelenik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázati felhívása, amelyet a közterületek biztonságának javítására, az illegális migráció visszaszorítására írnak ki.Nem lesz gyorsabb

Nem gyorsítja a MÁV Általános Biztosító Egyesülethez bejelentett károk kifizetését az a mintegy 600 millió forint, amelyet a napokban utal át az egyesületnek a pénzügyőrség - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István az InfoRádióban elmondta: a rendelkezésre álló keret meghatározásakor már számoltak ezzel az összeggel. Hangsúlyozta: a MÁV Biztosítónál jelenleg 10 ezer káreseményt tartanak nyilván hozzávetőleg 9 milliárd forint értékben, de ezeknek csak mintegy felére van fedezet.

Több az álláskereső

Csaknem 5 ezerrel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma júliusban az előző hónaphoz képest - közölte az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. A regisztrált munkanélküliek száma a múlt hónapban 421 ezer volt. A szervezet beszámolója szerint az elmúlt évi adatokhoz viszonyítva 8800-zal több ember keresett munkát.

Kevés a marha

Jelentősen csökkent az elmúlt években a szarvasmarha-állomány Magyarországon, de a folyamat még megfordítható - hangsúlyozta az agrártárca vezetője a XII. Bonyhádi Agrárfórumon. Gráf József azt mondta: ha a jelenlegi mintegy 700 ezer alá csökken az állatok száma, akkor már nehéz lesz pótolni az állományt.

Elszabadult busz

A BKV szóvivője szerint emberi hiba okozhatta a fővárosban reggel történt buszbalesetet. Szilágyi Károly azután beszélt erről, hogy egy ember könnyebben megsérült, amikor elszabadult egy autóbusz a Moszkva téren. A szóvivő elmondta: a jármű korábban a megállókban és a végállomáson is pontosan meg tudott állni, megfelelt a napi és a heti műszaki vizsgálatokon, ezért nem lehet kizárni, hogy személyi mulasztás történt, például a sofőr elfelejtette behúzni a kéziféket. Az alacsonypadlós jármű a 156-os autóbuszok indulási kocsiállásáról szabadult el reggel, áttört egy buszvárót, kidöntött egy villanyoszlopot és megrongált két autót. A sofőr a baleset idején nem tartózkodott a buszon.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×