eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Teljesen megváltozik a fővárosi tömegközlekedés

A járatok többségének menetrendjében és a buszmegállók szerkezetében is változások várhatók augusztus 21-től - mondta az InfoRádiónak a BKV szolgáltatás-fejlesztési és tervezési főosztályvezetője. Budai László hozzátette: több vonalat összekapcsolnak, így egy-egy kerületből akár átszállás nélkül is elérhetőek lesznek a metróvonalak.

Megváltozik a teljes budapesti tömegközlekedés szeptember 6-ával. Összehangolják az indulási időket, új vonalakon indulnak szerelvények - mondta el az InfoRádiónak Budai László.

Kétlépcsős átállás


A BKV szolgáltatás-fejlesztési és tervezési főosztályvezetője hozzátette: augusztus 21-én lesz a változás első, kisebb lépcsője, szeptember 6-án pedig a nagyobbik. A metró, a kötöttpályás vonalak és a hozzájuk csatlakozó rendszerek szeptember 6-án változnak.

A kétlépcsős átállás oka, hogy segíti a felkészülést: például nem egyszerű az összes megállóhely újratáblázása - mutatott rá Budai László.

A főosztályvezető elmondta, minden utas számára lesz valamiféle változás. Kifejtette: azokon a szakaszokon, ahol sem útvonal-módosítás nem lesz, sem a járatszám nem változik, a menetrend ott is módosul.

Van, ahol ritkulnak, de van, ahol sűrűsödnek a járatok. Budai László elismerte: a paraméterkönyv kis mértékű teljesítménycsökkenést tartalmaz, az indított járatok mennyisége így nagyjából egy százalékkal csökken, ez azonban elenyésző a rendszer egészéhez képest - mondta el a szakember.

Sok a pozitív változás, a XVII. kerület összes pontjáról lesz átszállásmentes metrókapcsolat, ami eddig nem volt, a XXII. kerületben olyan új járatokat indítanak, amit régen kér a lakosság - sorolta a példákat -, és Óbudáról is lesz közvetlen járat a Nyugati pályaudvarhoz.

Mindegyik vonal változik

Nagyságrendileg 300 vonal van Budapesten belül, és mindegyik változik kisebb-nagyobb mértékben - fejtette ki Budai László. Az 5-ös busz, a 67-es villamospótló és a 25-ös autóbusz össze lesznek kötve egy közel 20 kilométeres szakaszon, így teremtve közvetlen kapcsolatot Buda és Rákospalota közt.

Két időszakos összekötés lesz, a 8-as és a 81-es trolibusz, munkanapokon késő este, az esti csúcs után, illetve hétvégén a teljes üzemidőben lesz összekötve, illetve a 6-os és 9-es autóbusz 109-es néven csak hétvégén lesz összekötve. Így Óbuda és Kőbánya városközpontja közt lesz közvetlen kapcsolat - mondta el a BKV szolgáltatás-fejlesztési és tervezési főosztályvezetője.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×