eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tusnádfürdő és Orbán Viktor nyári üzenetei

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg idén a Bálványosi Szabadegyetemet és Diáktábort, 11. éve Tusnádfürdőn. A rendezvényen rendszeresen felszólaló Orbán Viktor Fidesz elnök beszédeivel általában tematizálja a nyári politikai közbeszédet.

A Fidesz Pro Minoritate Alapítványa, a romániai Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, a marosvásárhelyi székhelyű Pro Europa Liga, valamint más romániai és magyarországi társadalmi csoportok által kezdeményezett tanácskozás a román-magyar történelmi megbékélést kereső folyamat részeként indult.

A szervezők összetétele az idők során többször módosult. Az 1990-es évek végére a rendezvény a román-magyar politikai párbeszéd jelentős, nem hivatalos fórumává vált.

A hely, a Kovászna megyei Bálványosfürdő és az időpont megválasztása tudatos volt, hiszen a 70-80-as években itt rendezett nyári búcsú a romániai magyarság egyfajta tiltakozása volt az akkori bukaresti vezetéssel szemben.

A tábor 1997-ben átköltözött a közeli Tusnádfürdőre. A korábbi és a jelenlegi helyszín nevéből aztán a tábor nevét Tusványosra keresztelték át. A harmadik szabadegyetem résztvevői, 1992-ben a privatizáció, a jogbiztonság, az igazságtétel és az állam-egyház viszonyának kérdéseit vitatták meg.

A hatodik rendezvény kiemelt témaköre "A baloldali nosztalgia Közép- és Kelet-Európában" volt. 1998-ban "Közép-Kelet-Európából Európa felé" címmel tartották a 9. szabadegyetemet, amelyen Orbán Viktor már miniszterelnökként vett részt és több román állami vezetővel is találkozott.

2001-ben a schengeni határral összefüggő kérdésekkel, valamint a Sapientia erdélyi magyar magánegyetem helyzetével foglalkoztak. A 2002-es választásokat követően Orbán Viktor az ellenfél szervezettségével és a jobboldal szervezetlenségével magyarázta a választási vereségüket.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: "ki kell építenünk kis magyar polgári világunkat, a maga intézményeivel és sajtójával. Ennek a polgári világnak kell olyan erőssé válnia, hogy intézményeit soha, semmilyen kormány ne hagyhassa figyelmen kívül".

2005-ben a Fidesz elnöke arra emlékeztetett, hogy a XX. században megjelent a modern baloldal Közép-Európában, amelynek eredményeképpen Magyarországon egy új magatartás is kialakult. Ez pedig az, hogy amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére. Hozzátette: nem ilyen harcias eszközökkel, de december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás is egy kormányzati rárontás a saját nemzetünkre.

Erre a baloldalra azonban szükség lesz a jövőben a nemzeti egység megteremtése szempontjából - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki úgy vélte, hogy a magyarországi baloldalnak "nemzeti fordulatot" kell végrehajtania saját szemléletében.

2006-ban Markó Béla, az RMDSZ elnöke Tőkés László református püspökkel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével vitatta meg az autonómiáért folytatandó párbeszéd témáját. Ezt a találkozót egyébként ebben az évben is tető alá szeretnék hozni.

Tavaly a Fidesz vezetője arról beszélt Tusnádfürdőn, hogy történelmi szövetséget kell kötni Magyarországon a középosztály és a baloldal által magukra hagyott szegények világa között. Orbán Viktor szerint pártja küldetése, hogy ezt a szövetséget létrehozza. Idén, most szombaton szólal fel a legnagyobb magyarországi ellenzéki párt elnöke, de a héten beszédet mond még Martonyi János és Varga Mihály is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×