eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért csúszik két éve az elektronikus TAJ-kártya?

Néhány napon belül kiderül, mikor és milyen körülmények között vezetik be Magyarországon az elektronikus TAJ-kártyát - értesült az InfoRádió. Székely Tamás egészségügyi miniszter és Baja Ferenc informatikai kormánybiztos hamarosan ugyanis megállapodik a részletekről. A tervekről nem nyilatkoztak.

Hamarosan többet tudhat a nyilvánosság az elektronikus TAJ-kártya magyarországi terjesztéséről. Az InfoRádió információi szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter és Baja Ferenc informatikai kormánybiztos néhány nap múlva elmondja a részleteket.

Akkor talán kiderül az is, hogy miért nem kezdődhetett meg a bevezetés két éve, amikor is megtörtént a szükséges tapasztalatok összegzése, a kártyatesztelés, elkészültek a háttértanulmányok, és megvolt a kivitelezés részletes költségvetése.

Major Zoltán, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korábbi főigazgatója tavaly májusban még optimistán nyilatkozott: Azt mondta, hogy az előkészületekkel elég jól állnak, így az elektronikus TAJ-kártyát 2008-ban be tudják vezetni.

De nem így lett. Az elektronikus TAJ-kártya bevezetése akkor is, és azóta is folyamatosan csúszik.

A 2006 tavaszán elkészült tervek szerint uniós támogatással 20-25 milliárd forintba került volna a rendszer kiépítése. Ez tartalmazta a kártyák gyártásának, a kihelyezett termináloknak, valamint a központi kiszolgáló rendszernek a költségeit. Úgy tudjuk, hogy két év alatt történt volna meg a kártyák terjesztése.

Sok mindenre lesz jó

Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter az európai iránymutatók hiányával magyarázta szintén tavaly májusban a késlekedést. Az Európai Unió az egységes egészségbiztosítási kártyát azért akarja bevezetni a tagállamokban, hogy megbízhatóbb legyen a betegek azonosítása.

A magyar tervek szerinti egészségbiztosítási chip kártya nemcsak egészségügyi, hanem szociális jogosultságot is igazol. Egyesíti a TAJ-kártya, az európai egészségbiztosítási kártya, a nyugdíjas igazolvány és a közgyógy-igazolvány funkcióit is, egyúttal belépőt jelent majd a kormányzati portál ügyfélkapujához.

Az InfoRádió által megkérdezett, neve elhallgatását kérő szakértő szerint a kártyát azért nem vezették be eddig, mert a megvalósításban illetékes informatikusok olykor túlbonyolítják a rendszert, és gond az is, hogy a tárcák között nincs egyetértés a kártya funkcióiról. Példaként említette, hogy míg az egyik minisztérium a chip kártya egészségügyi szempontjait, a másik a személyazonossági követelményeket, a harmadik a közlekedéshez kapcsolódó adatok megjelenítését helyezi előtérbe.

Ötletből pedig hiába van sok, az unió csak egy egységes kártyarendszer bevezetését támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×